Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 23

Råd för dig som tänker skapa en egen webbplats
Definitioner - Information och råd när det gäller webbplatser

Lagar på Internet
Lag och rätt på Internet - Datainspektionen - Olika domäner - Svenska lagar och EU:s lagar


På den här sidan som inte är riktigt färdig har jag tänkt att publicera en del råd för dem som har tänkt att skapa en egen webbplats för sin skola. I avvaktan på att jag blir färdig med dessa råd publicerar jag istället några länkar till platser med intressant information i detta sammanhang.

Dessutom så innehåller sidan information om olika lagar som man bör känna till när man arbetar med att producera och publicera webbsidor.


Definitioner

Det är viktigt att man använder rätt ord eller att man åtminstone är medveten om att man kanske inte använder de ord som rekommenderas. Jag börjar med att redogöra för några definitioner som i huvudsak är Svenska Datatermgruppens rekommendationer.

hemsida
Termen hemsida (eng. home page) används idag för flera helt olika begrepp: ingångssida, startsida, webbsida och webbplats.. Det är därför lämpligare att precisera vad man avser genom att använda någon av dessa termer.

webbsida
den mängd information på en webbplats som man kan nå utan att behöva gå vidare via en länk; motsvarar ofta så mycket man kan se på skärmen samtidigt eller genom att rulla bilden

webbplats
Använd webbplats i stället för eng. web site.
En webbplats kan röra ett visst ämne, en viss organisations verksamhet eller ett visst företags varor och tjänster. Med webbplats menas en samling av logiskt sammanhängande och med hyperlänkar sammanbundna webbsidor. Webbplatsens adress är egentligen adressen till webbplatsens ingångssida eller förstasida.

ingångssida, förstasida
webbsida som tjänar som huvudingång till viss webbplats

startsida
webbsida som webbläsaren är inställd att visa vid start

portal
webbsida med ingångar till ett stort utbud av tjänster
En portal kan erbjuda söktjänster, möjlighet till urval av nyheter, gratis e-post, näthandel etc. Webbläsare levereras ofta med en portal som förvald startsida.

webbhotell
tjänst som innebär att ett företag upplåter utrymme för webbplats åt företag som inte har egen webbserver

webbmästare, webbansvarig
person som har det övergripande ansvaret för en webbplats

För eng. webmaster kan man säga webbmästare eller webbansvarig.

Kommentar
Vid behov kan man precisera olika funktioner, t.ex. webbredaktör eller webbinfoansvarig (eng. infomaster; på större företag kan det finnas en hel webbredaktion) för de personer som ansvarar för den information som publiceras på webbplatsen, webbskribent för den som skapar information för publicering, sidansvarig för den som ansvarar för en viss webbsida och webbtekniker för den som är ansvarig för det rent tekniska.


Information och råd när det gäller webbplatser?

  1. Regler för webbplatser inom Skol- och barnomsorgsförvaltningen i Jönköpings kommun

  2. Lag och rätt på Internet
    Hos Kulturnät Sverige finns informationsplatsen Lag och rätt på Internet. där kan man också hämta
    boken Internetpublicering - en juridisk vägledning som ger svar på webbpublicisternas juridiska frågor. Juristerna Malin Edmar, Peter Seipel, Susanna Broms och Peter Carls har skrivit en lättfattlig bok om Internetpublicering som ska hjälpa kulturinstitutioner och andra som publicerar material på Internet till rätta i den juridiska djungeln. Boken kan laddas ner gratis som pdf-fil.

  3. Datainspektionen
    finns bl.a. med sin tidning DIrekt (det skall vara DI) på en egen webbplats. Här hittar man också senaste nytt om Personuppgiftslagen (PUL).

    Det finns en särskild webbplats http://www.pul.nu/ om yttrandefrihet och integritet på Internet.

  4. Olika domäner
    Ofta vill man ha en egen domän för sin webbplats även om man placerar den på ett webbhotell. Organet Network Information Centre Sweden (NIC-SE) ansvarar för information och skapandet av regler för tilldelning av svenska domännamn. På platsen Domain name registries around the world finns det länkar till liknande webbplatser för toppdomäner över hela världen.

  5. IDG erbjuder på sin plats om Internet en särskild plats om Nätjuridik.

  6. Webbsidor som vi vill ha dem - möjligheter, krav och rekommendationer för utformning av webbsidor för personer med funktionshinder - Hjälpmedelsinstiutet

  7. Riktlinjer för bättre tillgänglighet på webben - Artikel i Computer Sweden om Standardiseringsorganet W3Cs riktlinjer för hur webbsidor ska bli tillgängliga för dels de som har något handikapp och  dels de som har avvikande utrustning eller störs på något annat sätt.

  8. Standardiseringsorganet W3Cs  riktlinjer

  9. En webbplats som inte utvecklas är ingen webbplats alls - Artikel hos webStudio

  10. Svenska lagar och EU:s lagar

    Sverige Direkt är en gemensam ingång till stat, kommun och landsting. Tanken med SverigeDirekt är att medborgarna på enklast möjliga sätt ska hitta den offentliga information som de söker.

    Från Sverige Direkt hittar man allt inom det offentliga Sverige. t.ex. Sveriges Riksdag som också har en söksida med söktips. Det finns många möjligheter att begränsa sökningarna.

    Hos Sverige Direkt finns informationssidan Lagar och förordningar om hur man hittar nationella lagar och lagar inom EU. T.ex. hittar man här en länk till Rixlex där alla lagar, propositioner mm finns publicerade.

    Om det är svårt att komma fram till Rixlex så kan man i stället gå till Rättsnätet - komplett svensk lagsamling som uppdateras en gång i veckan.


Denna sida uppdaterades senast 01-10-22 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

©  1999, 2000, 2001 Tommy Maltell