Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 10 - Viktiga webbplatser

Visst är det fantastiskt med sökmotorer och ämnesordnade kataloger. De hjälper ofta till att hitta det man söker efter. Ibland fungerar det dock inte att söka i någon av dessa. Det kan finnas olika orsaker. 

En orsak kan vara att sökmotorerna inte kan indexera informationen eftersom den ligger i en databas. I sådana fall måste man först gå till den plats som erbjuder databasen. En del sådana platser kanske du kan finna från Abouts information om the Invisible Web som du får läsa om strax nedan.

Det kan också vara så att det går att använda sökmotorer och ämneskataloger men att det är svårt att hitta rätt. Ibland kanske det underlättar om man börjar med att söka efter själva webbplatsen som bör innehålla informationen. 

Det underlättar ibland väsentligt och man kan använda Internet på ett smidigare sätt om man helt enkelt känner till en del användbara sökplatser och databaser. Några sådana platser presenteras nedan men givetvis är alla de platser som finns nedan inte sådana som alla måste känna till.

I detta kapitel kommer du att lära dig en del exempel på sådana platser. I de allmänna övningar som presenteras senare i kursen t.ex. kapitel 32 och kapitel 33 så går det ibland bra att använda de mer allmänna sökmotorerna medan det i en del fall krävs att man först hittar eller känner till de platser som jag upplyser om i detta kapitel.

De viktigaste av de webbplatser som jag nämner nedan hittar man direkt från Skolornas portal t.ex. under rubriken G. Andra hittar man under rubrik M och ett visst ämne.

Jag börjar med sådana platser som är gratis för alla vilket ju är det vanliga när det gäller Internet. En del bra platser t.ex. Mediearkivet och Presstexts arkiv är inte gratis utan skolan måste prenumerera för att ha tillgång till databasen. En del sådan viktiga platser presenteras i kapitel 11. En del speciella sökplatser tas också upp i kapitel 16.

Viktiga platser indelade i olika ämnesområden

  1. Datatermer
  2. The Invisible Web
  3. Usenet News - diskussionsgrupperna
  4. Ordböcker och lexikon
  5. Böcker och bibliotek
  6. Musik
  7. Kartor och platser
  8. Almanackor, kalendrar, historia
  9. Radio och TV, tidningar och nyheter
  10. Skolor, SYO, utbildningsvägar
  11. Politik, val, religion
  12. Lagar, propositioner mm
  13. Allmänna kommunikationer
  14. E-postadresser och telefonnummer (även till privatpersoner)
  15. Bilder
  16. Matematik
  17. Filmer
  18. Inköp av hus och lägenheter
  19. Filer och program
  20. Mer information om vad man kan avända Internet till

Datatermer

Var man letar efter datatermer fick du lära dig redan i kapitel 0. Du skall nu göra några enkla sökningar på dessa platser.

Öppna ett fönster till i din webbläsare så att du har den här kursen i två olika fönster.  Skolornas portals ingångssida är indelad efter olika rubriker. Gå i ett av fönstren till ingångssidan. Klicka på H: Datatermer längst upp till vänster. Du kommer då till det som finns under rubriken H - Sök efter förklaringar av datatermer. Här finns länkar till flera olika webbplatser där man direkt kan hitta förklaringar på olika datatermer. Ingen plats kan användas alltid. Man väljer den som man tror passar bäst beroende på vad man letar efter och om den inte ger ett bra svar så väljer man nästa. Vi ska nu testa några av platserna.

  1. PC för Allas dataordbok. I den är mer än 4 000 datatermer förklarade på ett pedagogiskt sätt. Ibland är den inte riktigt uppdaterad med de senaste termerna. Gå dit och sök efter DVD. Välj också minst en dataterm som du själv tycker att du skulle vilja få en närmare förklaring på.
      
  2. Whatis?com innehåller mycket förklaringar fast på engelska. Gå dit och sök efter DVD. Jämför svaret. Sök också här efter den dataterm som du själv skulle vilja få förklarad. Jämför med resultatet vid sökning hos PC för Alla.
      
  3. Computer Sweden - 25 000 artiklar. Den här databasen liksom konkurrenten Dagens IT:s databas med tidigare artiklar är fr o m år 2002 en betaltjänst. Dessa databaser är dock tillgängliga i Mediearkivet. Läs mer om Mediearkivet i kapitel 11.

    Det här är en verklig guldgruva, som Sveriges ledande datatidning tillhandahåller, om man på svenska vill läsa lite mera och om det senaste inom datavärlden. Detta är ingen ordlista utan man får söka efter datatermen och sedan själv gissa sig till vilken artikel som ger den bästa förklaringen.
     
    Om du har tillgång till Mediearkivet på din skola så sök också här efter den dataterm som du själv skulle vilja få förklarad. Försök hitta en lämplig artikel bland alla svaren. Jämför med resultatet vid sökning hos PC för Alla.
      
  4. Svenska datatermgruppen ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska. Gå dit och sök efter hemsida. Anser man att det är lämpligt att använda order hemsida? Vilket svenskt ord anser man att man skall använda för det engelska ordet web site? Det finns ett svar på en fråga om utläsning av tecknet @. Läs svaret på denna fråga.
  5. Några fler övningar i sökning efter datatermer finns i kapitel 5b. Gå dit om du har tid.

The Invisible Web

Redan i kapitel 7a kunde du läsa om hur stort Internet är. Det finns dels de sidor inom World Wide Web som sökmotorerna kan indexera och dels The Invisible Web dvs information som inte kan finnas indexerad i sökmotorer eftersom den ligger i databaser. Sidorna där finns inte utan de skapas när du beställer dem. Företaget BrightPlanet uppskattar att "the invisible web" är 500 gånger större än de synliga webbsidorna som när detta skrivs uppskattas vara 2-3 miljarder. Mer information om "the Invisible Web" finns t.ex. hos About och Search Engine Watch. About ger länkar till 4 bra webbplatser med ämneskataloger med länkar till databaser, arkiv och sökmotorer som innehåller information som de traditionella sökmotorerna inte kan indexera i sina databaser.

Övning: Gå till About och läs lite om vad the Invisible Web är.

Följande platser erbjuder länkar till databaser mm där du kan nå data och information som idag tillhör the Invisible Web.

CompletePlanet - Upptäck och sök i mer än 70000 databaser och speciella sökmotorer

Invisible-web.net - Länkar till sökbara databaser och  speciella sökmotorer

Librarians' Index to the Internet - en sökbar ämnenskatalog med mer än 12,000 Internet resurser utvalda och värderade av bibliotekarier.

Infomine - Sök bland mer än 125000 värdefulla Internetresurser för akademiker såsom t ex databaser.

Resource Discovery Network - RDN är ett brittiskt samarbete mellan över 70 utbildnings- och forskningsorganisationer innefattande the Natural History Museum och the British Library.

På platsen kan man läsa "In contrast to search engines, the RDN gathers resources which are carefully selected, indexed and described by specialists in our partner institutions. You can be confident that your search results and browsing will connect you to Web sites relevant to learning, teaching and research."

Övning: Gå till någon av platserna ovan och leta rätt på minst 3 databaser inom the Invisible Web och testa sedan dessa.

Usenet News - diskussionsgrupperna

1a.Google Groups letar i alla s.k. Newsgroups på Internet. Google Groups som tidigare kallades Deja News brukar anses vara den mest omfattande av den här typen av sökmotorer. Välj att gå dit och sök efter "excel" och då får du svar på i vilka nyhetsgrupper du kan förvänta att hitta diskussioner om Excel samt dessutom de senaste inläggen.

Alla inlägg som har gjorts tidigare i ett ämne ända från starten den 12 maj 1981 kan man hitta här.

Mer information om sökning i Usenet News samt några övningar i att använda Google Groups finns i kapitel 15.

Ordböcker och lexikon

2a. Svenska Akademins ordbok. Den mest omfattande ordboken över det svenska språket, Svenska Akademiens ordbok (SAOB) finns nu sökbar via Internet.  Alla ord i svenska språket från 1521 till nutid finns med. Ordens härledning bestäms och ordens genom tiderna skiftande betydelser illustreras med litteraturcitat. Trots att man har hållit på med ordboken i många år så är den ännu ej färdig. Än så länge är tjänsten helt gratis. Sök efter ordet brittsommar. Passa på att leta efter ytterligare några svenska ord som intresserar dig.

2b. Gå till Skolverket utmärkta svensk-engelska lexikon. Översätt ett ord i båda riktningarna. Testa också något av Skolverkets andra lexikon.

Det finns även en plats på svenska vid namn Svenengelsk som erbjuder en Engelsk grammatik. Gå dit och läs om något verbs böjningar.

2c. LEO - English/German Dictionary är ett bra lexikon med mer än 200000 ord för översättningar från engelska till tyska och från tyska till engelska.

2d. Gå till Your Dictionary och läs igenom sidan och testa sedan gärna några lexikon och grammatiksidor. Här finns länkar till mängder av översättningslexikon samt till sidor som erbjuder gratis översättning av olika dokument. Kvaliteten på de olika lexikon och översättningsmöjligheter som är med på den här sidan kan variera mycket. 

2e. Gå till Travlang med parlörer till och från ett stort antal språk. Man kan här t.o.m. få rätt uttal om man har en dator med högtalare eller hörlurar. Välj översättning från svenska till franska. Välj grundläggande ord. Om man har ljudkort och högtalare och klickar på ett understruket ord så kan man strax höra hur det uttalas.

2f.LOGOS ordboken innehåller mer än 6 miljoner termer (alla språk). Testa gärna.

2g. Gå till Eurodicautom och testa att översätta några ord. Eurodicautom är ett termlexikon mellan 12 europeiska språk.

2h. Hos Acronym Finder kan man få översättningar av mer än 50 000 engelska förkortningar. Testa platsen.

2i. Läs gärna mer om språklexikon och andra lexikon på Internet på Mölndals bibliotek. Man hittar också en del länkar under E i Skolornas portal. En varning vill jag dock komma med här. I en del lexikon är översättningarna inte helt korrekta. Testa därför gärna dina svar på mer än en plats.

Böcker och bibliotek

3a. Gå till Bibliotek.se som är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. biblioteket (KB)/LIBRIS och Bibliotekstjänst AB (BTJ). Det är en nätresurs för gratis samsökning i svenska offentligt finansierade biblioteks samlingar av böcker, kartor, skivor, musiktryck, videokassetter, ljudböcker, talböcker, punktskriftsböcker, tidningar, tidskrifter m m och ger såväl allmänheten som studerande en större möjlighet att ta del av de svenska offentliga bibliotekens samlingar.

Bibliotek.se har ingen lånefunktion. Vänd dig till ditt bibliotek om du vill låna. I beståndsredovisningen (vilket bibliotek som äger en bok eller annat media) framgår av en "flagga" om ett bibliotek tillåter fjärrlån (inlåning av verk från annat bibliotek) eller inte. Biblioteken är indelade i sex regioner. Under varje region finns orterna i alfabetisk ordning och på varje ort finns biblioteken i alfabetisk ordning efter namn. Du kan läsa mer om bibliotek.se på en särskild informationssida.

Din uppgift blir nu att söka efter två böcker. Den ena skall vara lätt att hitta och den skall med största sannolikhet gå att köpa hos bokhandlarna idag och den andra skall vara en bok som du har haft svårt att hitta. Finns de? På vilka bibliotek finns de i så fall. Notera ISBN-numren. Sök också efter något annat som intresserar dig t.ex. musik, noter.

3b. Gå också direkt till LIBRIS hos Kungliga Biblioteket och sök efter samma böcker som i uppgiften ovan. På vilka universitets- och högskolebibliotek finns den. Jämför sökningarna.

3c. Om man vill veta om boken finns på någon av biblioteken i Jönköpingstrakten så letar man istället i Jönköpings stadsbiblioteks Ling-on-line. Från Stadsbibliotekets webbplats hittar man olika bibliotek i Jönköping. Härifrån hittar man till Jönköpings stadsbiblioteks Ling-on-line där man kan leta efter om en bok finns på något av biblioteken i Jönköpings kommun och om boken finns inne. Testa om de två böckerna (eller eventuellt någon annan bok) finns på någon av Jönköpingsbiblioteken och var den eventuellt finns inne.

3d. På Gymnet - Biblioteken på gymnasieskolorna i Jönköpings kommun kan man också få veta på vilka bibliotek en bok finns och om den finns inne just nu. På Gymnet kan en elev också med hjälp av en kod få fram en lista på vilka böcker som han/hon själv har lånat. Testa om en bok finns inne. Testa också här om de två böckerna finns och var de eventuellt finns inne. 

3e. Shoppingagenter.com är en plats som redovisar olika platser som gör prisjämförelser. Undersök nu vilka platser som nämns där som gör prisjämförelser när det gäller böcker. Jämför sedan vad den bok som du ovan sökte efter i biblioteken och som sannolikt finns att köpa nu kostar hos olika bokhandlare.

3f. Pricerunner som nämndes ovan är kanske den mest kända platsen som erbjuder hjälp med att jämföra priser framför allt när det gäller olika Internetbutiker. Man har inte begränsat sig till böcker utan erbjuder också hjälp med jämförelser när det gäller datorprodukter, hemelektronik, telefoni, vitvaror och golfprodukter. Om du inte redan har gjort det i uppgiften ovan försöker du nu först att göra prisjämförelser för den bok som finns att köpa nu och som du letade efter ovan i biblioteken. Jämför också priserna för någon annan produkt.

Några fler shoppingagenter för böcker är Bokfynd.nu och Passagens Shoppingplats. Pröva gärna Bokfynd.nu som är snabb.

Om man vill köpa äldre böcker så får man ofta vända sig till ett antikvariat. Det finns flera sådana i Jönköping. På en särskild sida finns mer information om några antikvariat och om böcker om Jönköpings historia.

Bokbörsen är en samlingsplats på nätet för olika säljare av nya och gamla böcker. Här erbjuder flera antikvariat sina böcker. Testa att söka efter en äldre bok där.

Antikvariska böcker i Skandinavien är en annan plats som när detta skrivs erbjuder sökning hos 78 skandinaviska antikvariat som är medlemmar i ILAB, International League of Antiquarian Booksellers; Mer än 688.000 titlar erbjuds. Testa också här att söka efter en äldre bok.

3g. Gå också direkt till någon svensk Internetbokhandel och sök efter samma bok som i uppgifterna ovan. En lista på några svenska Internetbokhandlare finns på en särskild sida.

3h. Library of Congress Online Catalog i USA är en annan stor databas för böcker. Testa också denna t.ex. för någon amerikansk författare. Gå sedan till Amazon.com som är en stor bokhandel på nätet. Kontrollera om boken går att köpa där. Eventuellt kan du istället där också bara söka efter en annan författare eller en bok. Amazon har också en webbplats i Europa (UK).

Musik

3i. När det gäller musik-CD är Gracenote (CDDB) världens största musikdatabas. Du hittar här t.ex. de CD-skivor som finns med en viss artist men du kan inte köpa några CD-skivor. Gå dit och leta efter någon melodi, artist eller någon CD-skiva.

3j. Freedb.org är en konkurrent till Gracenote. Jämför två sökningar i Gracenote med två sökningar i Freedb.org.

3k. En svensk f d bankdirektör, Staffan Olander, erbjuder den stora databasen Popmusicinfo.com över 60-talsmusiken. Om du känner till något från 60-talet så gå dit och testa databasen.

3l. All-Music Guide - upplagsverk om modern musik, jazz och folkmusik är en annan sökplats när det gäller musik liksom MusicSearch - Musikvärldens egen sökmaskin. Undersök dessa platser.

3ml. Artist Direct har länkar till flertalet artister och deras webbplatser. Leta efter någon artist där.

3n. Om du vill köpa en CD-skiva eller t.o.m. en vinylskiva så kan du t.ex. gå till Amazon.com som nämndes ovan vad gäller böcker. Ofta kan man få lyssna på ett smakprov med hjälp av programmet Real Player. Finns skivan som du hittade hos Gracenote att köpa hos Amazon? Amazon har också en webbplats i Europa (UK). Bol.com är en Internetbokhandel som också säljer musik-CD. Jämför den med Amazon. Newbie erbjuder också en del länkar till musik-CD-butiker. Gå dit och se vilka länkar som finns.

3o. Det finns emellertid flertalet Internetbutiker när det gäller musik-CD. Använd Shoppingagenter för att hitta några shoppingagenter för CD-skivor. Läs på vilket sätt som dessa skiljer sig åt. Gå till någon sådan och sök efter en CD där. Vilken bokhandel var billigast? När jag prövade så tyckte jag att flera av agenterna var ganska dåliga.

3p.Olga - The On-Line Guitar Archive erbjuder en egen sökplats om man vill kunna spela olika melodier.

3q. Man kan hitta många musiktexter av populära melodier från hela 1900-talet hos Lyrics World. Leta rätt på texten till en lite äldre melodi som du tycker om. Du kan söka från ovannämnda länk. Ett alternativ är dock att utgå ifrån sidan Lyrics Worlds Main Index.

3r. Topplistor av olika slag hittar man hos World Charts eller från Charts All Over the World. Gå till World Charts. Vilka melodier ligger 1:a i USA och UK just nu. Hur långt tillbaka i tiden går dessa listor? Vilken single har sålts i flest exemplar i UK någonsin? Hur många exemplar har sålts?

3s. Launch hos Yahoo ebjuder strömmande musikvideor och artistintervjuer. Sök där efter någon musikvideo.

3t. Hos About kan man läsa om sökning när det gäller musik. About har också en plats med information om musik. Gå dit och orientera dig.

Kartor och platser

4a. För just kartor finns det en bra sökplats. Gå till Mapquest. Klicka först på "Maps" och välj "Sweden" som "Country". Som "City" väljer du "Bankeryd". Du kommer då till en karta med inställningen "regional". Du ser inte orten Bankeryd förrän du har ändrat från "regional" till "city". Mellan "regional" och "city" finns några mellan-zoomlägen. Gå ett steg uppåt så att du kan se också Jönköping. I Jönköping kan du gå ned på gatunivå.

4ba. När det gäller lite större orter som t.ex. Jönköping så kan man leta på gatunivå och man kan också leta efter adresser. Om bor i Jönköping så sök nu direkt efter den adress som du själv bor på.

4bb. Välj sedan United Kingdom, London och Oxford Street. Du får nu flera alternativ. Välj ett. Gå ner på gatunivå. Klicka sedan på Big Mapp längst upp till höger och du får fram en större karta.  

4bc. Täringstorp är en liten ort i Småland. Sök efter Täringstorp i Mapquest. Testa också med Täringstorp. Gå ner till zoom-nivån ovanför city-nivån. Som du ser så finns orten inte ens med på kartan med sitt namn. Ändå hittar Mapquest var orten ligger. Sök också efter Sitasjaurestugan som också ligger i Sverige. Testa med någon liten ort som du känner till.

Om man ville till en svensk ort innehållande å, ä eller ö så var man tidigare tvungen att ta bort överdelen och ändra till a eller o. Det förefaller som om detta inte längre behövs.

4ca. I Mapquest kan man välja Driving Directions Europe och då får man hjälp med avstånd och vägbeskrivningar i hela Europa. En liknande tjänst finns också för Nordamerika. Pröva med att begära en vägbeskrivning mellan 2 orter i Europa.

4d. Microsofts Expedia Maps, Microsofts konkurrent till Mapquest, erbjuder möjlighet att söka efter orter eller andra platser t.ex. berg, byggnader över hela världen. Man kan också här välja vägbeskrivningar inom Europa. Begär en vägbeskrivnin också här. Sök sedan efter Sitasjaurestugan som plats och ange att platsen finns i Europe eller World (Topographic maps). Testa också här med någon liten ort som du känner till. Även här kan man få hjälp med avstånd och vägbeskrivningar i Europa.

4ea.Microsoft TerraServer Image Page påstås vara världens största databas på nätet innehållande 173.6 miljoner satellitbilder från hela världen. Stora delar av världen fattas dock fortfarande i databasen varför det förefaller som om man numera har valt att enbart presentera bilder från USA. Det går att söka efter en ort direkt men man kan också klicka sig fram på kartor. Gå dit och titta hur satellitbilden över Manhattan i New York ser ut.

4eb.Hos Lantmäteriet hitar du flygfoton över hela Sverige. Leta rätt på det hus som du själv bor i. Om du känner till någon sommarstuga i landet så försök också att finna ett foto över denna. Lantmäteriet erbjuder också möjlighet att hitta olika orter på kartor i landet. Leta efter en liten ort som du känner till och zooma så att du får en så bra karta som möjligt.

4ec. Länsstyrelserna erbjuder sedan december 2001 Sveriges länskartor med möjlighet att zooma in och få angivet upplysningar om sevärdheter och annat av riksintresse. Kartorna förefaller vara utförligare än de man kan få fram på andra platser t.ex. hos Lantmäteriet. Man kan söka efter ortnamn och här ingår inte bara orter utan också en del annat t.ex. vattendrag. Sökningen är case sensitiv dvs det gäller att skriva stor begynnelsebokstav för ett ortnamn och man måste också först gå in och vara i rätt län när man söker. Leta efter en liten ort som du känner till och zooma så att du får en så bra karta som möjligt. Jämför kartan med den karta som du fick vid sökning hos Lantmäteriet.

4ed. Svenska ortnamn kan man också söka efter i ortregistret till Sveriges Nationalatlas men det förefaller som om man kan få fram mer hos länsstyrelssernas länskartor som nämns i uppgiften ovan. Leta efter en ort också här.

4f.Gå sedan till Gula sidorna. Ändra Standardsökning till Detaljerad sökning. Välj att söka efter ett företag i Jönköping. Klicka sedan på ikonen till vänster om företagets adress. Titta sedan på kartan och zooma så att du kan se gatuadressen också på kartan. Ändra sedan till Sök via karta och sök efter en adress i Jönköping. 

4g. Hos Eniro kan man hitta privatpersoners vanliga telefonnummer liksom mobiltelefonnummer. Man kan man också få fram avstånd mellan orter inom Sverige samt en vägbeskrivning. Pröva med att begära en vägbeskrivning mellan 2 orter i Sverige.

4h. Hos Hitta.se kan man på samma sida få upp dels telefonnummer till en person och dels en karta som visar var personen bor. Även mobilnummer visas.

4i. Gå till Infodirekt.se. Gå till kartan över Jönköping eller den ort du bor på. Hittar du hem till dig själv?

Det tar lite tid att använda Gula Sidorna eller Mapquest om man bara vill få fram avståndet mellan två lite större orter. Det finns två platser som erbjuder avståndstabeller mellan lite mer kända orter.

4j. Gå till How far is it? - En avståndstabell för världsstäder. Ta reda på några avstånd. Om man använder Stockholm så finner man att det faktiskt finns flera större orter med det namnet. När man har fått resultaten så kan man också klicka på kartan för att se var orterna ligger. På senaste tiden har jag haft problem att nå platsen. Hur långt är det från Stockholm till Rom?

Det finns fler länkar i geografi och när det gäller lexikon.

4l. Landguiden är en mycket bra databas på svenska med fakta- och statistikuppgifter om varje land i hela världen. Användandet kostar dock pengar, men en skola kan prenumerera. Läs mer i kapitel 11.

Almanackor och kalendrar

4ka. Gå till Calendar Home Page - alla tiders kalender och klicka på This day in history. Strax kan du till vänster välja mellan flertalet platser som kan berätta något om just den här datumen. Klicka på några av dem t.ex. History Channel för att se om det har hänt något det här datumet tidigare i historien.

4kb.Utgå ifrån Calendar Home Page - alla tiders kalender. Vilken veckodag var det den 14 juli 1789? För att se det så skapar du en kalender för juli månad 1789. Du kan nu se vilken veckodag det var. Klicka på just denna veckodag och du får fram samma uppgifter om den här datumen som du fick i den förra uppgiften.

4kc. Earth Calendar är en bra kalender som visar vilka dagar som är bemärkelsedagar i olika länder. Inte bara helgdagar redovisas utan också en del andra bemärkesedagar. Detta gäller inte minst sidan om Sverige.

Undersök vilka bemärkelsedagar du får se om du väljer aktuellt år och Sverige.

4l. The Calendar Zone -- Bringing Order to Calendrical Chaos! är en plats med mycket länkar till platser med information när det gäller kalendrar. Det är verkligen en startplats när det gäller kalendrar. Gå dit och orientera dig lite. Klicka på olika länkar för att se vilken information du får fram.

4m. Leta nu rätt på rätt veckonummer i den svenska almanackan för den aktuella veckan eller nästa vecka. Undersök också vem som har namnsdag den dag som du gör den här övningen.

4n. Malmö Stadsbibliotek har gjort en plats om fester och traditioner i Sverige. Gå dit och orientera dig.

4n. Gå till Astrodienst Zürich där man kan söka efter städer runt om i världen för att få besked om aktuell tid, latitud och longitud. Leta sedan efter Jönköping. Sök därefter efter ytterligare en stad.

4o. Hos World Time = Greenwich Mean Time kan man också få besked om vad klockan är på några olika platser i världen. Man ser också omedelbart sin egen lokala tid.

Hos The World Time Server finns det också mycket information när det gäller tider.

4p. Sverige direkt är ju den officiella platsen med mängder av information om allt offentligt i Sverige. Orientera dig om denna viktiga plats.

Det är dock inte alltid som man hittar den bästa informationen på den här platsen. Historiska personer i Norden är ett register med 1500 historiska personer inom Norden. Man kan också få fram informationen grafiskt som ett släktträd. Gå hit och leta rätt på information om någon känd person. Välj också att se personen inplacerad i sitt släktträd.

En annan intressant plats är Sveriges statsministrar genom tiderna. Undersök vad du kan hitta där.

4q. När det gäller vanliga människor så kan man hitta uppgifter om sådana hos olika släktforskarorganisationer. Det som erbjuds varierar mycket men just Jönköpingsbygdens Genealogiska Förening har gjort mängder av avskrifter av ministerialböcker. I dessa avskrifter kan man hitta födda och döda personer samt vigslar i Jönköpingstrakten från 1700-talet fram till c:a 1925. Tyvärr har dock när detta skrivs (12 oktober 2004) avskrifterna av ministerialböckerna varit otillgängligt under flera månader pga brist på server. Föreningen erbjuder också länkar till andra släktforskarplatser. Undersök om du kan leta reda på någon släkting!

4r. Timelines - Alterna Time erbjuder länkar till kronologier av olika slag. Gå dit och undersök någon kronologi som intresserar dig.

4s. Pär-Olov Odmer i Lerums kommun erbjuder ett omfattande svenskt kronologiskt register ur Lerum-perspektiv. Även viktiga världshändelser finns med. Gå dit och undersök vad som har hänt under några år som särskilt intresserar dig.

4t. Jag har själv gjort en kronologi gällande Jönköping. Gå också dit och leta efter något som intresserar dig.

Radio och TV, tidningar och nyheter

Om du har Real player eller något annat liknande program installerat och om du har hörlurar eller högtalare så att du kan höra ljud så gör följande övningar. Om du inte har allt som nämns ovan så kan du göra övningarna ändå som en information inför framtida användning.

9a. Gå till Sveriges Radio - Lokalradion i Jönköping och undersök vad som erbjuds. Välj lyssna och gå sedan till nyhetssidorna. Lyssna på någon av nyhetssändningarna.

9b. Gå till Lyssna på Sveriges Radio och lyssna på något som intresserar dig. Klicka också på "Webbradio" och välj sedan någon kanal att lyssna på t ex P1, P2, P3 eller P4.

9c. Det finns numera många radioutsändningar som man kan lyssna på med hjälp av Internet istället för med hjälp av en radio. En del utsändningar kan man inte lyssna på mer än på vissa platser. Det gäller naturligtvis alla lokalradioutsändningar men också en del musikkanaler som t.ex. Vinyl 107 som är en musikkanal för 60-talsmusik i Stockholm. Man har också utsändningar i Skåne men i stora delar av landet kan man ej lyssna på kanalen utom via Internet. Gå dit och klicka sedan på "Lyssna Live" för att testa om du kan höra utsändnngen.

9d. All list of live radio tuner erbjuder länkar till mängder av radiokanaler. Gå dit och välj att lyssna på någon radiokanal.

9e. Gå till Sveriges Television och undersök. Klicka på Nyheter och sedan kan du välja att se senaste sändningen av en del olika program.

9f. Nyheterna.se hos TV4 är en svensk TV kanal som erbjuder hela den senaste veckans nyhetsutsändningar som webb-TV. Gå dit och testa en sändning.

9g. Webb-TV i hela världen erbjuder länkar till Webb-TV-stationer dvs plater där man kan se på TV över Internet. Gå dit och undersök vilka Webb-TV-kanaler som finns som använder bredband. Gå t ex till en Kinesisk kanal och titta på kinesiskt TV.

5b. Flera av de vanliga sökmotorerna erbjuder också nyhetsdatabaser. Search Engine Showdown erbjuder recensioner av flera nyhetsdatabaser. Gå dit och läs någon recension.

5c. All the Web - News Search är en bra sökplats. Testa denna nyhetssökplats. Välj t.ex. svenska och sök efter något som är aktuellt.

5d. Nyheter.se - är en intressant nyhetsplats. Testa den.

5e. Google News Search startade i mars 2002. Testa den här sökplatsen.

5f. AltaVista News är också en bra sökplats för nyheter. Testa denna plats med att söka efter nyheter om något.

5g. För dem som i övrigt vill hitta nyheter eller information om massmedia på Internet så har jag har gjort en särskilt kapitel (18) om sökmotorer för nyheter samt om massmedia. Gå dit och orientera dig.

I kapitel 11 kan man läsa om tidningsdatabaser på nätet som kostar pengar men som skolor kan prenumerera på. På dessa kan man läsa flertalet stora dagstidningars gamla tidningsartiklar 5-10 år tillbaka i tiden.

Skolor, SYO, utbildningsvägar

6a.Under rubriken "L - Webbplatser för skolor" på Skolornas portals ingångssida hittar man flera viktiga webbplatser för skolor. Gå dit och undersök vilka platser som finns med. Saknas någon som du känner till och som är viktig så hör av dig till mig.

6b.Om du inte har besökt Skolverket, Myndigheten för skolutveckling och Svenska skoldatanätet så gör detta och undersök hur dessa webbplatserna är uppbyggda och vad de tillhandahåller.

6b. Gå till Utväg - info om utbildningsvägar och undersök vad du kan hitta där. Gå sedan till Studera.nu och gör samma undersökning.

6c.Undersök också vad man kan hitta hos SYO-guiden.

6d. Bland Skolverkets styrdokument så hittar man t ex läroplaner, kursplaner och betygskriterier. Gå till skolformen Gymnasial utbildning och gör en sökning efter en kurs.

Politik, val, religion

7a. Gå tilll Elections around the world - en kalender över genomförda val och valresultat samt kommande val. Under Results till vänster klickar man på begynnelsebokstaven till det land man vill få information om och därefter på landets namn. Strax får man en kort information om landet, viktiga länkar gällande val, resultatet i det senaste valet samt länkar till mängder av politiska partier i landet.

Undersök nu vilka parlamentsval och presidentval som kommer att äga rum inom den närmaste tiden. Hur gick det i senaste parlamentsvalet  i Sverige och i Jamaica och i presidentvalet i Brasilien.

Vilka partier finns i Sverige, Belgien och Japan. Vilka har egna webbsidor?

7b. En annan liknande plats är ElectionGuide. Gå dit och jämför. Vilka länder har val inom den närmaste tiden?

7c. Gå till CIA Publications The World Fact Book. Välj sedan Europa och sedan till Sweden. Läs lite för att se vad faktaboken innehåller. Titta på kartan (View GIF).

7e. En intressant privat sida med flera länkar är Andreas Larssons "Religonssidan". Undersök också vad som finns på denna plats.

4l. Landguiden är en mycket bra databas på svenska med fakta- och statistikuppgifter om varje land i hela världen. Användandet kostar dock pengar, men en skola kan prenumerera. Läs mer i kapitel 11.

7f. Det finns fler länkar i samhällskunskap, geografi och religion.

Lagar, propositioner mm

1a. Från Sverige Direkt hittar man allt inom det offentliga Sverige. t ex Sveriges Riksdag som också har en söksida. Gå dit och läs också söktipsen.

1b.Hos Sveriges Riksdag finns också Rixlex. Gå till Rixlex. Här finns alla lagar, propositioner mm. Orientera dig lite på denna stora webbplats. Sök efter någon lag.

1c.Vissa tider kan det vara svårt att komma fram till Rixlex. Då kan man ofta istället  gå till Rättsnätet - komplett svensk lagsamling som uppdateras en gång i veckan. Sök efter någon lag också här.

Allmänna kommunikationer

2a. Gå till Länstrafiken i Jönköpings län och leta reda på de nästkommande  tiderna dels för en lokal resa med buss inom Jönköping och dels de nästkommande tiderna för en resa mellan två orter i länet.

Swebus hara en egen webbplats. När det gäller långfärdsbussar finns webbbplatsen Swebus Express med upplysningar om restider och priser. SJ har också en egen webbplats.

2b. Anta att du skall åka tur och retur till Göteborg från Jönköping nästa lördag. Ta reda på vilka morgontider mellan kl 6 och 11 som SJ respektive Swebus erbjuder. Du vill åka hem sent. Vilken av dessa 2 erbjuder det alternativ som låter dig åka hem så sent som möjligt. Leta också reda på morgontider hos SJ respektive Swebus för en resa till Stockholm på lördagen och för en hemresa så sent som möjligt på söndagskvällen. 

När det gäller tidtabeller för flyg så finns bl.a. följande

  1. SAS med en svensk sida för tidtabeller
  2. Luftfartsverkets tidtabeller
  3. TravelLINK

2d. Gå till Gula sidorna. Välj Stockholm och leta efter hotell. Klicka på något hotell med understruken text för att få kompletterande information. Till flera hotell, men också andra företag, finns det i högra kanten information om att det på den kompletterande informationssidan finns länkar till hemsidan (webbplatsen), en karta, som t.o.m. går att zooma i, som visar var hotellet (företaget) ligger och hotellets (företagets) e-postadress. Gå till några hotells hemsidor (webbplatser) och titta också på några kartor. Välj ut ett hotell. Ta reda på adressen dit. 

Alltid Hotell-Sverige är en annan plats med information om hotell i Sverige. Gå dit. Välj Stockholm och kontrollera om hotellet finns med där också. Om hotellet har en hemsida så finns det troligen en länk dit.

Om man vill åka till andra länder finns också The Hotel Guide med över 50 000 hotell registrerade.

Om man vill ha turistinformation gällande hela Sverige kan man t.ex. gå till Svenska Turistföreningen, Svensk Turism, Turistrådet eller Sverigeresan.

E-postadresser och telefonnummer

3aa.Infobel World erbjuder länkar till telefonnummerplatser över hela världenGå dit och välj några olika länder för att se vad som finns.

3ab. När det gäller telefonnummer i Sverige så har vi ju Gula sidorna med telefonnummer till alla företag.

3ac. Hos Eniro kan man hitta privatpersoners vanliga telefonnummer liksom mobiltelefonnummer.

3ad. Hos Hitta.se kan man på samma sida få upp dels telefonnummer till en person och dels en karta som visar var personen bor. Även mobilnummer visas.

3ae.Emfas.com är ytterligare en annan plats som informerar om telefonnummer.

3af. En stor plats är också Bizbook - en guide med c:a 1500000 beslutsfattare, fördelade på 840000 företag. Gå dit och ta reda på telefonnumret till någon person som du känner som är i ledande ställning i något företag.

3b. Hur hittar man e-postadresser? Det är inte lätt. Det finns inget allmänt register. Gå till en särskild sida med länkar till sådana platser. Testa några av platserna som nämns. På flera platser finns många e-postadresser registrerade men de flesta saknas. Om man gör ett inlägg i en diskussionsgrupp (Usenet News) så är det stor chans/risk att e-postadressen registreras i de stora e-postdatabaserna. Om man finns med i olika e-postdatabaser så finns det en viss risk att man kan få många reklamerbjudanden via e-post.

Det är svårt att hitta e-postadresser. Det bästa sättet i allmänhet är nog fortfarande att ringa upp personen själv för att fråga.

Bilder, konstverk mm

Undersöker några av platserna nedan genom att söka efter olika bilder.

Matematik

4a. Gå till Dr Math som kan hjälpa dig med ett matematiskt problem. Titta sedan i något svar i något arkiv.

4b.Kunskapsbanken hos Stockholms universitet - Kunskapsbanken var en elektronisk frågelåda för grundskolans och gymnasiets elever och lärare.  Ämnena var biologi, fysik, geovetenskap, kemi och matematik. Kunskapsbanken är stäng för nya frågor. De gamla finns dock arkiverade.

4c.Om du kan lite mer avancerad matematik så gå till MathSearch och sök där efter något.

Det finns mer matematiklänkar.

Filmer

5a.Välj sedan Internet Movie Database och sök efter en film och sedan efter en filmstjärna.

5b.Ett alternativ är Hollywood Online - All about movies. Pröva också att söka här efter samma film eller filmstjärna.

5c. Ytterligare ett alternativ är E! Online. Pröva också att söka här efter samma film eller filmstjärna.

Mer länkar när det gäller filmer finns på en särskild sida.

Inköp av hus och lägenheter

Flera olika mäklare visar sina villor och lägenheter som är till salu på Hemnets webbplats.

Gå till Hemnet och undersök där vilka villor och fritidshus eller bostadsrättslägenheter som finns till försäljning just nu ipå din hemort. Välj sedan ett hus eller en lägenhet och undersök vilken information man kan få. Välj gärna något hus för vilket det erbjuds VR-film.

 

Filer och program

Det finns en särskild sida om var man kan hämta datorprogram av olika slag.


Denna sida uppdaterades senast 2004-10-12 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

© 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 Tommy Maltell