Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 1 - Några grunder när det gäller datorer

Den här kursen börjar med en kort genomgång av några viktiga grundkunskaper som behövs när man  skall använda datorn i praktiken. För att genomgången ej skall bli för lång så förklaras alla termer ej lika noga.

En dator som används av bara en person i taget brukar kallas för en persondator.

Ett fungerande datorsystem består av dels datorutrustningen dvs. själva datorn med diverse tillbehör t.ex. bildskärm, tangentbord, skrivare etc. och dels programmen.

Programmen kan delas in i två huvudtyper. Dessa huvudtyper är dels operativsystemet, som är ett (eller flera) grundläggande program som de andra programmen behöver och dels alla andra program som ibland kallas tillämpningsprogram.

Det finns tre vanliga operativsystem när det gäller persondatorer och dessa har ofta på Internet grovindelats enligt följande: pc, mac, UNIX.

Sedan har varje operativsystem precis som alla andra program kommit ut i olika versioner och varianter.

De få praktiska exempel i kursen som specifikt gäller just för ett operativsystem kommer oftast från Windows 95/98.

Idag är det mycket vanligt att man har en pc-dator och att man använder något av Microsofts operativsystem. Här följer en liten tabell som visar de senaste versionerna av Microsofts operativsystem. 

Operativsystem Vad operativsystemet ersätter
DOS/Windows 3.1 Microsofts första operativsystem DOS fick med Windows ett grafiskt gränssnitt
Windows 95 en efterföljare till Windows 3.1 för privatpersoner
Windows 98 en efterföljare till Windows 95 för privatpersoner
Windows NT en efterföljare till till Windows 3.1 för företag
Windows 2000 en efterföljare till Windows NT för företag
Windows ME fr.o.m. september 2000 en efterföljare till Windows 98 för privatföretag
Windows XP ersätter med ett helt nytt gränssnitt andra halvåret 2001 Windows 2000 och Windows ME

Om du använder operativsystemet Windows och inte är säker på att du behärskar grunderna när det gäller själva operativsystemet så rekommenderar jag starkt att du gör några av de grundläggande övningar som finns inbyggda i programmet. I Windows 95 väljer du då Start längst ned på sidan och sedan Hjälp. Välj sedan att göra Självstudiekursen "Tio minuter om hur du använder Windows".

När det gäller UNIX så kan man särskilt uppmärksamma en gratisversion som kallas LINUX. Gratisprogrammet har gjorts gemensamt av många   programmerare som utan ersättning har samarbetat över Internet. Flera  svenska företag använder eller planerar att satsa på operativsystemet Linux.

S.k. pc-datorer är dominerande när det gäller gymnasieskolorna i Jönköpings kommun. Det visar en statistisk undersökning på uppdrag av Skolverket från 1999. Det finns en del Macintosh-datorer på Per Brahegymnasiet. De används där främst på estetprogrammet för ljudredigeringar. Några LINUX-datorer finns också. De används som webbservrar för att visa webbsidor. Den sidan som du just nu läser har du hämtat från en LINUX-dator.

Det finns naturligtvis mängder av tillämpningsprogram och nedan kommer enbart de kanske allra mest kända att nämnas. När man skaffar sig ett tillämpningsprogram så är det viktigt att man vet för vilket operativsystem och vilken version av operativsystemet som programmet är gjort.

Alla program kan grovt indelas i tre grupper efter hur man betalar för dem:

  1. Kommersiella program som man köper
  2. Shareware (spridprogram) dvs. program som får spridas fritt men som användaren förväntas betala en avgift för vid upprepad användning
  3. Freeware (gratisprogram) dvs. program som får spridas fritt och användas utan kostnad

Shareware och freeware men också kommersiella program kan man idag ofta anskaffa med hjälp av Internet. Senare i kursen finns övningar i hur man anskaffar program på Internet. Du kommer då också att lära dig mer om vilka olika varianter av tillämpningsprogram som finns om man indelar efter vad man skall använda dem till.

Ibland säljs tillämpningsprogram i ett paket. Ett mycket vanligt paket är Office som säljs av företaget Microsoft som också har gjort de mest använda operativsystemen inom pc-världen. Flera av programmen inom Officepaketet brukar ingå när man skall ta ECDL:s datakörkort. Att kunna använda de här programmen betraktas ofta som grundkunskaper.

Ett av programmen som ingår är Word som är ett ordbehandlingsprogram i vilket man skriver vanlig text men det finns mängder av finesser som man kan använda utöver att bara skriva ner texten. Att kunna använda ett ordbehandlingsprogram anses ofta som en mycket grundläggande färdighet när det gäller datoranvändning.

Två andra enklare ordbehandlingsprogram ingår i operativsystemet Windows. Det är Anteckningar som man använder för att redigera ren text och WordPad. Man startar båda dessa program genom att klicka på Startknappen längst ned till vänster och genom att sedan välja Program och Tillbehör.

Ett annat program som ingår är Excel som är ett kalkylprogram. Ett kalkylprogram är mycket användbart och det används också med fördel som ett registerhanteringsprogram.

Också Power Point som är ett presentationsprogram ingår i Officepaketet. Ett presentationsprogram kan naturligtvis med fördel användas av  lärare. För att utnyttja ett sådant program på bästa sätt så krävs det dock att man vid presentationen har en dator samt en s.k. kanon el. dyl. tillhands när man gör presentationen.

I  den här kursen ingår inte att lära sig dessa program. Eftersom dessa program är så vanliga och grundläggande kommer de dock att beröras ibland när jag vill påpeka viktiga mer grundläggande principer för att göra det smidigare att använda IT i allmänhet.

Man kan lära sig grunderna i dessa program genom att i varje program välja Hjälp (Help) på menyraden längst upp till höger. Härifrån hittar man sedan snabbt självstudiekurser som ingår i själva programmet.

Det finns dessutom mängder av kurser med dessa program. Flera lärare i Jönköpings kommun hyr en dator av kommunen för att kunna använda hemma. I hyrpaket ingår Docendos kurs för att lära sig grunderna i Officepaketet. På en särskild sida har jag också gjort  länkar till flera förlag som säljer kursböcker. De flesta förlagen har kurser för Officepaketets program.

Office finns i flera version liksom de program som ingår i paketet. Här följer en liten tabell som visar olika senare versioner.

Office Ordbehandling Kalkyl Presentation
4.3 Word 6.0 Excel 5.0 Power Point 4.0
95 Word 95/7 Excel 95/7 Power Point 95/7
97 Word 97 Excel 97 Power Point 97
2000 Word 2000 Excel 2000 Power Point 2000
XP Word 2002 Excel 2002 Power Point 2002

Det finns också en variant av programpaketet Office som kallas Office Professional. I denna variant ingår också databasprogrammet Access. I Office 2000 ingår i denna variant också programmet Publisher.

I Office 97/2000 ingår dessutom programmet Outlook 97 som bl.a. är ett e-postprogram. En gratisversion av själva e-postprogrammet är Outlook Express som medföljer webbläsarprogrammet Internet Explorer.

I Office 2000 Premium ingår förutom allt som ingår i Office 2000 Professional dessutom FrontPage 2000 och PhotoDraw 2000. En kurs i  FrontPage 2000 (liksom en kurs i FrontPage 98) ingår i separata kapitel i den här kursen.

Office XP finns också i olika paketvarianter. Gå till Microsofts egen information för att läsa om vilka olika varianter som finns när det gäller Office XP.

Tillverkaren Microsoft erbjuder naturligtvis mängder av information om Office på Internet. En hel del av informationen finns på svenska på en server i USA men det finns också en spegel (mirror) på en server i Storbritannien. Gå gärna till någon av dessa platser och försök att orientera dig bland sidorna.

Andra Officepaket

Det är inte bara Microsoft som erbjuder Office-paket t.ex. Lotus erbjuder ett paket till försäljning. Man kan också t.ex. ladda ner och använda den senaste versionen av Star Office Personal Edition gratis, förutsatt att man inte tänker använda officepaketet kommersiellt. För närvarande finns paketet  för operativsystemen Windows 95, 98 och NT, OS/2, Linux samt Sun Solaris. Man kan hämta hela programpaketet på Internet. Det finns en svensk version.

Star Office 5.2 Personal innehåller program avsedda för ordbehandling, kalkyler, grafisk design, presentationer, databasåtkomst, editering av html-kod, e-post- och nyhetsläsning, kalender samt en formeleditor. Programmen är försedda med filer så att du kan importera och exportera dokument i Microsoft Office-format.


Denna sida uppdaterades senast 01-09-21 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

© 1998, 1999, 2000, 2001 Tommy Maltell