Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 0 - Startinformation! Läs detta först!

Det här är i första hand en kurs i hur man hittar data, information, filer och annat på Internet. Målet är att du efter kursen skall kunna använda IT och Internet som ett mer naturligt hjälpmedel.

Självklart får alla statliga och kommunala skolor i Sverige använda kursen. Det är dock inte tillåtet att kopiera kursen och sedan presentera den som sin egen kurs. Om man på en skola kopierar kursen och använder den så skall den kopieras i sin helhet.

I kursen ingår utöver själva kapitlen om sökning i början också lite allmän information om datorer och Internet som förhoppningsvis ska leda till att du snabbare kommer igång med ett praktiskt utnyttjande av Internet. Jag kommer efterhand som tiden medger detta att lägga in fler moment som skall hjälpa till att uppfylla målet. Kursen innehåller dessutom f.n. inte heller några interaktiva delar eller bilder, ljud eller animeringar mm. Det finns olika idéer när det gäller sådana inslag och de blir kanske förverkligade om tiden medger det.

Kursen är och måste mer än andra kurser hela tiden vara under omarbetning beroende på att så mycket ändras hela tiden när det gäller Internet. Kom gärna med förslag till förbättringar och uppdateringar. Du är också hjärtligt välkommen med tips om länkar t.ex. till nya bra sökmotorer, till andra övningar i sökning eller till tips om "smarta" sökningar.

När man använder Internet är det en väldig fördel att ha något att utgå ifrån t.ex. flertalet egna bokmärken eller någon sorts startplats eller portal. I den här kursen använder jag Skolornas portal, som jag har arbetat med i flera år. Det är meningen att man efter kursen smidigt skall kunna använda Skolornas portal för sökningar mm men jag visar också när det i vissa fall går att vara oberoende av en startplats. Jag gör flera direktlänkar i själva kursen men meningen är att du i fösta hand skall utgå ifrån Skolornas portals ingångssida med följande URL-adress:
http://www.edu.jonkoping.se/it/ped/gy/

Den understrukna texten ovan är en hypertextlänk. Om du klickar på den så öppnas den sidan istället i ditt program (din webbläsare). Du kan om du gör detta gå tillbaka till den här sidan igen genom att klicka på knappen Föregående (Bakåt) (Back).

Det en länk alltid går till är en URL-adress (webbadress enligt Svenska datatermgruppen) till en webbsida på någon dator någonstans i världen. Långt upp i sin webbläsare brukar man se URL-adressen till den sida som man just då tittar på. Om man vet den rätta URL-adressen till en sida som man vill se så kan man här helt enkelt skriva adressen istället för att klicka sig fram med hjälp av länkar.

En av de största fördelarna med hypertextlänkar är att när man berättar om något så kan man göra vissa ord i texten till en länk till mer information om det man just berättar om. Jag använder mig också av denna funktion i den här kursen. Om jag inte direkt uppmanar dig att använda länken så gör jag oftast  då inte någon kommentar till vart länken leder eller hur mycket information som du kan få om du klickar på länken eller på vilken svårighetsnivå denna information ligger. Du behöver då endast klicka på länken om du är särskilt intresserad av mer information.

Överst i ditt program finns den s.k. menyraden. Klicka där på Arkiv (File). Välj Nytt (New) och sedan (Navigator) Fönster (Window) . Nu har du två fönster. Det kan vara bra att ha om du t.ex. vill läsa texten i kursen i det ena fönstret och göra uppgifterna i det andra. I det andra fönstret kan du då lämpligen gå till min ingångssida enligt ovan.

Redan från början i den här kursen förekommer det säkerligen också att jag själv använder ord som du inte riktigt förstår. Precis som när det gäller alla andra kurser så kan du oftast ändå gå vidare. Du räknar med att du kommer att förstå senare i kursen då dessa ord förklaras i ett senare kapitel. Detta stämmer naturligtvis till en del men alla ord förklaras ej i kursen. Kursen är ju t.o.m. tänkt för att du skall öva dig i att själv leta rätt på information. Om du under kursen genast vill ha en närmare förklaring så använder du alltså med fördel Internet.

Skolornas portals ingångssida är indelad efter olika rubriker. Gå till  ingångssidan. Lämpligen går du nu till det andra fönstret som du har öppnat. Klicka på H: Datatermer längst upp till vänster. Du kommer då till det som finns under rubriken H - Sökning inom datorvärlden. Här finns länkar till flera olika webbplatser där man direkt kan hitta förklaringar på olika datatermer. Ingen plats kan användas alltid. Man väljer den som man tror passar bäst beroende på vad man letar efter och om den inte ger ett bra svar så väljer man nästa.

  1. PC för Allas dataordbok. I den är mer än 4 000 datatermer förklarade på ett pedagogiskt sätt. Ibland är den inte riktigt uppdaterad med de senaste termerna.
  2. Svenska datatermgruppen ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska.
  3. Computer Sweden - 25 000 artiklar. Det här är en verklig guldgruva, som Sveriges ledande datatidning tillhandahåller till dem sompå svenska vill läsa lite mera och om det senaste inom datavärlden. Detta är ingen ordlista utan man får söka efter datatermen och sedan själv gissa sig till vilken artikel som ger den bästa förklaringen och informationen.
  4. Whatis?com innehåller mycket förklaringar fast på engelska.
  5. Mer om datatermer och ordlistor är en webbsida med länkar som jag har gjort till ytterligare dataordlistor.

Gå till ingångssidan igen. Det finns där också länkar till några kurser om Internet och om sådant man behöver kunna om man vill använda Internet på ett smidigt sätt. Klicka på J: Kurser, övningar längst upp till vänster. Under denna rubrik hittar du en del kurser, som det kan vara lämpligt att leta i och som jag ibland gör hänvisningar till om du vill veta mera.

Ibland kommer man  till en lång webbsida som om den skrevs ut skulle innehålla flertalet A4-sidor. Enligt gjorda sökningar förväntas ett visst ord förekomma på denna sida. Under sådana omständigheter är det smidigt att använda sig av följande funktion för att hitta ordet:

I menyraden längst upp på sidan startar man från Redigera (Edit) och väljer sedan i webbläsaren Sök på sidan (Find in Page eller Find on this page). Man söker sedan bara efter ordet. Normalt klickar man någonstans överst på sidan och låter riktningen nedåt vara markerad. Sedan klickar man på Sök nästa. Det kan hända att ett ord förekommer flera gånger. Om den första träffen ej är tillfredsställande så klickar man igen på Sök nästa.

Vissa datatermer som hänger ihop med det program som man använder förklaras naturligtvis också i det program som man använder. Om man längst upp på menyraden klickar på Hjälp (Help) så kan man i de flesta program få en bra hjälp hur programmet fungerar.

De första kapitlen i den här kursen är en introduktion för dem som är ovana vid datorer och Internet. Om du behärskar allt sådant och vill starta med sökkursen direkt så kanske du kan börja en bit in på kursen t.ex. med kapitel 6 och 7. Eventuellt kan det dock vara lämpligt att i alla fall bläddra igenom de första kapitlen. Där kanske finns information om något som du ändå inte riktigt känner till.

Om man har bråttom och endast har tid att lära sig lite om att söka på Internet så rekommenderas kapitel 6 och 7 som är grundläggande. Om man hinner med lite till så rekommenderas också kapitel 8 och 10. Om man hinner med ytterligare några kapitel så rekommenderas kapitel 12 och 13.


Denna sida uppdaterades senast 01-09-21 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
IT-pedagogens ingångssida

© 1998, 1999, 2000, 2001 Tommy Maltell