Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 15 - Sökning i Usenet news

Ett stort område som ibland inte har blivit tillräckligt uppmärksammat är de mängder av diskussionsgrupper som finns och som kallas Usenet news. För att nå diskussionsgrupperna och för att kunna göra egna inlägg behöver man normalt en egen newssserver att gå till. Det finns gratis newsservrar men normalt tillhandahåller varje Internetleverantör eller skolförvaltning en speciell server som man ska använda sig av.

Google Groups

Om man bara vill söka bland gamla inlägg så går man enklast till Google Groups för att leta bland alla s.k. Newsgroups på Internet. Google Groups som tidigare kallades Deja News brukar anses vara den mest omfattande av den här typen av sökmaskiner.

Alla inlägg som har gjorts tidigare i ett ämne ända från starten den 12 maj 1981 kan man hitta här.

1. Välj Google Groups. Gör först en enkel sökning direkt på ingångssidan och sök efter något som intresserar dig. Vid varje sådan sökning så får man 2 svar. Dels får man namnen på de diskussionsforum som i allmänhet rekommenderas för det ord man sökte efter och dels de senaste inläggen i vilket det sökta ordet ingick. 

2. Mitt på sidan visas huvudgrupperna till de diskussionsgrupper som finns. Klicka på några av dem för att se hur strukturen är uppbyggd. Välj t.ex. sci (science) och sedan sci.physics för att se att det finns undergrupper för olika områden inom ämnet fysik. Klicka på någon av grupperna för att se länkar till en del inlägg. För varje länk anges hur många inlägg (articles) som ingår i just den här diskussionen (Tread subject). Klicka på ett inlägg. Du läser inläggen i ordning från det första till det sista. Vill du läsa det senaste inlägget i debatten så klickar du på länken End of thread långt upp i det första inlägget.
Försök nu att hitta någon grupp som behandlar ett av dina egna intressen och gör likadant. Läs sedan några av inläggen.

3.Gå nu tillbaka till Google Groups. Klicka på Söktips för att lära dig mer om hur det fungerar. Här kan du lära dig att man kan göra egna inlägg men först måste man registrera sig. Läs i Google Groups Posting FAQ hur man gör.

4. Från ingångssidan väljer du nu Advanced Group Search. Gör en mer avancerad sökning efter något som du är intresserad av.

Internet FAQ Consortium

5. Gå också till Internet FAQ Consortium som erbjuder ett arkiv med olika FAQs dvs svar på vanliga frågor som man bör läsa igenom innan man ställer en fråga i en diskussionsgrupp. Undersök om du kan hitta någon FAQ för den diskussionsgrupp som du är mest intresserad av. 

6. Om du inte kommer på något annat: Välj Usenet och sedan FAQ. Undersök sedan svaret på frågan How do I contact the moderator of an Internet mailing list rather than post to the entire list?

Newsgroup Searching

är en sida hos Search Engine Watch som informerar om några fler platser som erbjuder sökning i diskussionsgrupperna. Läs igenom den här sidan.

About.coms plats om  Internet Conferencing 

har också en informationsplats om Usenet. Gå dit och välj ut något intressant att läsa om t.ex. Usenets 30-åriga historia

Usenet News på traditionellt sätt

Det finns massor av diskussionsgrupper inom Usenet news. Det största antalet som jag har sett  på en server är hos news-reader.wcg.net som när detta skriv har 68369 grupper på sin newssserver.

För att kunna göra egna inlägg behöver man normalt en egen newsserver att gå till. Det finns gratis newsservrar men normalt tillhandahåller varje Internetleverantör en speciell server som man ska använda sig av. Denna server  kan man normalt sett bara använda när man har kopplat upp sig genom sin egen Internetleverantör.

Om du har tillgång till en traditionell newsserver så undersök vilka huvudgrupper som finns. Prenumerera på några grupper. Ställ ev. en fråga eller gör ett vettigt inlägg i någon grupp vars ämnesområde du känner väl till.

Mer information

Du kan läsa mer om Usenet news under rubrikerna  News - nyhetsgrupper i kursen Internet i biblioteket och  Usenet news i kursen Lär dig använda Internet.


Denna sida uppdaterades senast 02-01-11 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

© 1998, 1999, 2000 Tommy Maltell