Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 5a - Internet, hämtning av filer och program

Har du använt dig av informationen i kapitel 0 när det gäller att hitta förklaringar av olika datatermer? I det här kapitlet får du ännu mer behov av att kunna hitta sådan förklaringar. Repetera därför nu det som stod i kapitel 0 om var man söker efter datatermer.

Jag kommer nu att skriva lite kortfattat om Internet och om hur man hämtar olika filer och program på Internet. Vanligen använder jag i kursen termer och definitioner i enlighet med Svenska datatermgruppens ordlista. Om du ej förstår så leta gärna själv reda på noggrannare förklaringar.

Internetkurser

Eftersom det redan finns en hel del kurser om Internet på Internet så  kommer jag i detta kapitel att fatta mig kort och i övrigt hänvisa till dessa kurser om du vill lära dig mera om Internet i sig.

I kapitel  0 nämnde jag att om man går till min ingångssida och sedan klickar på J: Kurser, övningar längst upp till vänster så hittar du några kurser som det kan vara lämpligt att leta i och som jag ofta gör hänvisningar till om du vill veta mera. Det är följande kurser:

  1. Lär dig använda Internet - en omfattande högskolekurs för grundskole- och gymnasielärare
  2. Internet i biblioteket - en högskolekurs för bibliotekarier
  3. Skolverkets kurs för Internetblåbär - En enklare kurs för nybörjare
  4. Mer information om kurserna nämnda under punkterna 1-3 ovan och övriga kurser finns också i  kapitel 19.

Var dock lite vaksam. De här kurserna är bra i många delar men de är på flera områden inte uppdaterade på flera år. Om det man skriver om inte har ändrats så betyder ju detta ingenting.

Vad är Internet?

Ett protokoll är en regelsamling för dataöverföringar. Enheter av allehanda sorter måste tala samma språk (protokoll) för att förstå varann.

Mängder av olika typer av nätverk med olika typer av datorer med olika operativsystem är uppkopplade mot Internet som är det internationella datornät som har den största utbredningen och som bygger på TCP/IP. TCP/IP är alltså de två grundläggande protokollen på Internet.

Internet kan man använda på många olika sätt. De olika användningsområdena (tjänsterna) baserar sig på olika protokoll. Ursprungligen använde man ett program för varje typ av tjänst, men nu är det vanligt att ett program kan erbjuda flera tjänster.

Användningsområdet (eller tjänsten) World Wide Web har du redan varit i kontakt med. Protokollet är http. Du kan läsa mer om Internet och om World Wide Web under rubrikerna Vad är Internet i Internet i biblioteket och  Vad är Internet? i Lär dig använda Internet. Du kan också läsa mer om Internets protokoll i i Lär dig använda Internet.

Nedan följer en uppräkning av några andra men långt ifrån alla tjänster/användningsområden:

  1. E-post. Man använder protokollet SMTP när man skickar post och om man hämtar e-post från en server som alltid är uppkopplad till Internet  till den egna datorn hemma så använder man vanligen protokollet POP.
     
    I kapitel 26 i den här kursen finns självstudieövningar till e-postprogrammet Pegasus Mail. Pegasus Mail används på de flesta skolorna i Jönköpings kommun.
      
    Du kan läsa mer om e-post under rubrikerna E-post i Internet i biblioteket och E-post i Lär dig använda Internet.
     
  2. FTP. FTP är också själva protokollet. FTP är ett gammalt protokoll för överföring av filer. Innan det fanns webservrar för webbsidor fanns det FTP-servrar där man kunde hämta filer. Det finns fortfarande kvar många sådana FTP-servar.
      
    Att överföra en fil med hjälp av protokollet FTP är något säkrare än med hjälp av HTTP.
     
    Skillnaden är också den att när man med protokollet HTTP hämtar en sida så är man bara uppkopplad mot webbservern så länge som hämtningen pågår. För varje ny sida som man går till i en webbläsare så kopplar man upp sig mot webbservern igen om det inte är så att man går tillbaka till en sida som man besökte nyss. I sådana fall så hämtas sidan från den egna datorns cache-katalog.
     
    Man kan hämta filer och program på en FTP-server men då loggar man in (ofta anonymt) på servern. När man har loggat in så är man uppkopplad tills man loggar ut eller tills man blir utkastad pga en viss tidsinställning. Hämtningen av program i en FTP-server liknar mycket hur man arbetar i Utforskaren i Windows.
      
    Man använder ofta ett separat FTP-program när man med login och lösenord vill överföra filer från den egna datorn till en webbserver.
     
    Du kan läsa mer om FTP under rubrikerna  FTP i Internet i biblioteket och   FTP i Lär dig använda Internet.
      
  3. Usenet news (Diskussionsgrupperna på Internet) använder protokollet NNTP. På olika NNTP-servrar över världen finns mängder av diskussionsgrupper inom många olika områden.
     
    Läs mer om Usenet news i kapitel 15. Du kan också läsa mer om Usenet news under rubrikerna News - nyhetsgrupper i Internet i biblioteket och Usenet news i Lär dig använda Internet.
      
  4. Telnet. använder TCP som protokoll och är ett gammalt sätt att logga in på en dator för att styra eller använda denna på distans. Förr var man oftare än nu tvungen att använda Telnet för att komma åt olika databaser t.ex. lagar i Riksdagens arkiv Rixlex.
     
    Om man vill byta lösenord själv när man har rättigheter att lägga upp sidor på Internet på en webbserver så kan man använda Telnet.
     
    Du kan läsa mer om Telnet under rubrikerna Telnet i Internet i biblioteket och Telnet i Lär dig använda Internet.

Hämtning av program hos Tucows

Vilka program behövs då för olika tjänster och hur hämtar man dessa?

Gå till rubrik rubrik I: på IT-pedagogens ingångssida. Välj sedan att klicka på Hämta program - Tucows. Nu ser du flertalet länkar till olika platser där du kan hämta program. Vi skall nu lära oss hur det fungerar när man hämtar program på ett mycket användarvänligt sätt hos en av alla dessa platser som erbjuder program att hämta. Vi börjar med att gå till Tucows huvudwebbplats.

Här kan man söka direkt men det finns också en länk till sidan Super Search. Gå dit. Här kan man söka men man kan också längst upp klicka på de gula "flikarna" för att komma till olika sidor som presenterar olika typer av program. Välj där att klicka på Internet. Nu kommer du till en plats med olika huvudrubriker och under dessa finns länkar till sidor med information om olika typer av program. Välj att klicka på Web Browsers långt ned på sidan. Nu kan du se vilka webbläsare som du kan hämta här.

De svenska versionerna går tyvärr ej att hämta här. Svenska versioner av t.ex. Internet Explorer finns hos Microsoft.

När man första gången ser hur många bra och användbara program av olika slag som verkligen finns så finns det en risk för att man försöker hämta mängder av program som man sedan aldrig hinner med att varken pröva eller använda.

Redan i den lista som du ser nu på olika webbläsare så kan du se hur gammal den aktuella versionen av programmet är, om det är freeware eller shareware, hur bra programmet är (5 kor är bästa betyg), hur stor filen är som man hämtar, för vilka operativsystem som programmet finns tillgängligt.

Klicka på länken till något av programmen för att få en kort recension av programmet.

Kan det vara mer användarvänligt? Enda problemet är att alla program som finns tillgängliga på Internet långt ifrån finns hos Tucows. Emellertid finns det många intressanta program att hämta här och det är ofta enklare än att hämta programmen hos tillverkaren. Om man hämtar program hos tillverkaren så är det vanligt att man måste fylla i ett ganska omfattande formulär innan man får chansen att hämta programmet.

Vilka andra program kan vara bra att hämta?

Vi skall nu leta rätt på några andra användbara program som kan hitta hos Tucows men gå nu till en svensk mirror hos Tucows t.ex. Tucows hos SUNET.

Välj Internet överst och sedan E-Mail Clients under rubriken E-Mail. Här hittar du senaste versionen av Pegasus Mail vilket är det e-postprogram som används på många skolor. Man kan använda detta programmet hemma på sin egen dator också oavsett vad leverantören av datorn tidigare har tillhandahållit. Programmet är helt gratis. Du hittar här också  flera andra e-postprogram. Du hittar här också senaste versionen av Outlook Express som av flera har blivit omnämnt som det bästa e-postprogrammet just nu. Detta program ingår också i Internet Explorer som du ju nyligen såg också kan hämtas från Tucows.

Välj nu FTP and Archie under Network Protocols. Här finner man mängder av FTP-program. WS-FTP LE är säkert inte det bästa för alla typer av användningar men det är freeware och kostar alltså inget att använda. Dessutom är det gammalt och beprövat och bedömningen är 5 kor. Därför används det mycket.

Flera installationsfiler som man hämtar är komprimerade (oftast zip-filer) och måste packas upp så att de inte längre är komprimerade innan de installeras. Många av filerna är dock exe-filer vilket innebär att de är självuppackande och användaren behöver ej bekymra sig om hur detta görs.

Under HTML Tools kan man om man vill göra egna webbsidor välja en HTML Editor. Det finns flera gratis sådana. Man kan också hämta flertalet WYSIWYG Editors dvs konkurrenter till FrontPage som jag har gjort kurser om i särskilda kapitel inom den här Internetkursen. De är lite enklare att använda.

Under fliken Multimedia Tools kan man t.ex. hämta Image Editors och Image Viewers dvs bildbehandlingsprogram av olika slag. Om man väljer Image Editors så hittar man kända bildbehandlingsprogram såsom Paint Shop Pro, LviewPro och Flash.

Klicka på fliken System & Utilities och välj Compression Utilities under General Tools. När man skall hämta filer på Internet så är dessa ibland  komprimerade som zip-filer. Ett mycket vanligt program för att packa upp zip-filer är WinZip som dock är shareware. Det finns flertalet andra program som är gratis. Om man skall hämta och installera program så stöter man förr eller senare på en zip-fil och då är det bra om man tidigare har installerat ett program för att packa upp sådana filer.

Om man vill öva sig att hämta ett program så kan ett program för att packa upp zip-filer vara lämpligt. Dels är ett sådant program inte så väldigt stort och dels kan det vara bra att ha.

Hur hämtar man ett  program

Välj nu ut ett program som du vill ladda ner. Ett litet gratisprogram som är väldigt litet och som man kan välja om man har modem och om det går långsamt är FreeZip som dessutom har fått omdömet 5 kor. Om du bara skall öva dig på hur man hämtar ett program så kan det vara lämpligt att hämta detta program. WinZip är mer känt fast lite större.

Nu kommer en lite övning i att hämta och installera ett program. Klicka nu på ditt operativsystem för FreeZip eller WinZip. Snart visas då en informationssida hos Tucows och strax därefter kommer ett nytt litet fönster upp (Om detta fönster ej kommer upp så ska du följa vad som står på informationssidan). I detta lilla fönstret ser du nu till att du lägger filen i en ny mapp som du ger ett lämpligt namn. En av anledningarna till detta är att det inte alltid framgår av en fil vad det är för en fil och vilket program det gäller. Om man hämtar flera filer och sedan när man skall installera programmen (kanske om några dagar) inte har någon aning om var man har sparat dem eller vad filerna hade för namn så får man naturligtvis problem.

Nu får man användning av sina kunskaper i filhantering. Du skall nu skapa en katalog t.ex. med namnet Installera Freezip (WinZip) på lämplig plats. Längst upp visas den mapp som man nu är i. Om man klickar på pilen till höger om namnet på denna mapp så får man upp en översikt över alla mapparna. Klicka dig nu fram så att du kommer till en lämplig enhet såsom A för en diskett, C för hårddisken i datorn som du använder eller H eller någon annan enhet i vilken du har rättigheter att spara.

Du kan skapa din nya mapp direkt under enheten men om detta inte är lämpligt klickar du på mapparna tills du kommer till en lämplig mapp i vilken du vill skapa undermappen  med namnet Installera Freezip (WinZip).

För att skapa den nya mappen klickar du nu på den gula mappen längst upp till höger. Om du bara för musen över mappen så kommer texten Skapa ny mapp upp. När du har klickat så ser du den nya mappen som nu har namnet Ny mapp. Du kan nu istället där skriva det rätta namnet. Om inte detta går direkt så klickar du med höger musknapp på namnet och sedan väljer du byt namn. Nu kan du skriva dit det rätta namnet på mappen. Därefter klickar du på den nya mappen och du kontrollerar sedan att dess namn står överst i det lilla fönstret.

Nu är du redo att hämta/spara programmet. Klicka på Spara. Då kommer det normalt upp ett litet fönster som visar information om hur sparandet framskrider. Man får hela tiden uppgifter om status dvs hur mycket man har sparat hittills och hur stor hela filen är. Om man det är en stor fil så kan man göra något annat under tiden. I så fall är det lämpligt att klicka på minimera-knappen (minus-knappen) längst upp till höger i fönstret. Det går att hämta flera filer samtidigt.

I Internet Explorer får man en upplysningen att hämtningen är avslutad. Gå då till Skrivbordet och Den här datorn och kontrollera sedan i den nya mappen om filen finns där och har samma storlek som den ska  ha enligt uppgifterna hos Tucows. Ibland kan det hända att hämtningen avbryts eller inte lyckas. Filen kanske är betydligt mindre än vad den ska vara. Gör då om hämtningen och spara i samma katalog. Om du får frågan om du skall ersätta den gamla filen så svarar du ja. Ibland behöver man inte hämta en fil helt på nytt. Programmet känner av att en del av filen har hämtats tidigare och den del av filen som du har hämtat fylls bara på med det som fattas.

Ett nytt sätt att hämta och installera program

Det vanligaste när man hämtar ett program är att allt finns i en fil som har filtillägget zip dvs filen måste packas upp t.ex. med hjälp av WinZip eller filtillägget exe dvs filen är självuppackande och för att installera behöver man bara klicka på filen och därefter svara på en del frågor. Om en del frågor är svåra att svara på så måste man med sunda förnuftet gissa. Om det blir fel och man sedan förstår att man när man gissade skulle ha valt ett annat alternativet så installerar man bara om programmet. Installationsfilen som man hämtade finns kvar där man sparade den. Ett tips kan vara att vid första installationen inte byta ut filer på svenska till ett annat språk när man eventuellt får frågan om man vill göra ett sådant byte.

Ett ganska nytt sätt att hämta och installera program förekommer ibland. Om du t.ex. vill hämta Internet Explorer som du hittar under Browsers på Tucows så är filen som man hämtar överraskande liten. Den fil som man hämtar här är bara en fil som startar själva installationen. Om man först hämtar en sådan fil och sedan klickar på den så hämtas övriga filer som behövs för installationen på Internet samtidigt som man man installerar programmet. Man brukar dock efter det att man har klickat på den lilla filen kunna få upp en valmöjlighet att först hämta hela installationsfilen för att senare kunna installera den när man inte är uppkopplad till Internet. Det kan då vara så att man inte erbjuds möjligheten att själv välja vad katalogen där filen skall sparas skall heta. Sådana filer hämtas ej från Tucows utan hos tillverkaren av filen men detta behöver man ej tänka på som användare.

Andra platser där man kan hämta program

Gå till rubrik rubrik I: på IT-pedagogens ingångssida. Välj sedan att klicka på Hämta program - Tucows. Till höger hittar du länkar till flera olika platser där man kan hämta program och andra filer.

När det gäller instickningsprogram (plug-ins) till webbläsare så finns det minst två bra platser.

Internet.com med den fantastiska URL-adressen http://www.internet.com/ (Läs mer om URL-adresser i kapitel 6) erbjuder flera intressanta webbplatser. En är Browserwatch. Gå dit. Här erbjuds naturligtvis upplysningar om olika webbläsare men också om plug-ins.

På den här platsen kan man inte heller hämta programmen direkt. Man hittar istället istället en länk till tillverkarens sida där man kan hämta programmet.

LaddaNer.com erbjuder dels flertalet program men man erbjuder också hjälp på svenska. Gå dit och välj sedan Tips och Instruktioner. Här får man bl.a. lära sig hur man laddar ner en fil, vad man gör med filen när man väl har laddat ner den, vilka olika sorter av  filer som finns, lite om mindre säkra filer och om risken att få virus. Här kan du alltså hitta en hel del information som kompletterar den information som du får i den här kursen.

Download.com är en konkurrent till Tucows. Här kan man hämta program till Windows. Gå dit och orientera dig.

Det finns mängder av andra webbplatser som erbjuder möjlighet att hämta program. Du hittar länkarna på sidan Hämta program - Tucows.

En speciell möjlighet erbjuder Lycos FTP Search. Man kan på den här webbplatsen leta efter filer om man vet filernas namn. Den här servern har letat igenom flertalet FTP-servrar på Internet och har därmed skaffat sig ett arkiv med vad olika filer har funnits. Man kanske känner till vad installationsfilen till ett visst program kallas och kan då få hjälp här med att hitta en server på vilken filen finns för hämtning.

Testa nu med att söka efter några kända filer som ibland krävs för att ett hämtat program skall fungera t.ex. vbrun300.dll. Om du hittar några platser där filen finns så kan du klicka på filnamnet. Om du gör det så kommer efter en stund upp ett fönster med möjligheten att spara filen precis som när du ovan hämtade ett program för att packa upp zip-filer.

En liten varning bör ges när det gäller att hämta filer och speciellt program genom att leta med hjälp av den ovannämnda servern. Man vet ju inte riktigt var man hämtar filen/programmet och det kan ju finnas virus eller trojanska hästar. Dock ska man inte överdriva risken. Du kan läsa mer om detta hos LaddaNer.com som nämndes ovan. Välj Tips och Instruktioner och sedan Mindre säkra filer.

Jag erbjuder på en annan sida länkar till fler platser med information om virus.

Att hämta program på kända platser såsom Tucows måste betraktas som ganska ofarligt. Om det skulle finnas virus i något av programmen hos Tucows så skulle informationen om detta spridas väldigt snabbt och Tucows skulle då åtgärda problemet mycket snabbt. De anställda på Tucows är ju måna om sitt goda rykte.

Mer information

IT-centrum som finns hos Utbildningsförvaltningen Göteborg erbjuder en liten   kurs Hämta hem program från Internet som också innehåller information om hur man installerar programmen.

Du kan läsa mer under rubrikerna Vilka tjänster finns på Internet?Programvara som behövs för Internet, Konsten att ladda ner filer från Internet och Virus i  kursen Lär dig använda Internet.


Denna sida uppdaterades senast 01-09-19 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

© 1998, 1999, 2000, 2001 Tommy Maltell