Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 11 - Tidningsarkiv och andra databaser som är billiga för skolor

Du har här länkar direkt till en del databaser om du har tillgång till dem på din skola. Mer information kommer längre ned på sidan.

Mediearkivet Presstext Landguiden Nationalencyklopedin

Allt är inte gratis på Internet. Det finns både dyra och billiga databaser som är lämpliga för skolor. Här följer lite information om några av de viktigaste databaserna som ger skolor rabatt och som är mycket användbara.

Mediearkivet

är enligt egen utsago "Nordens största internetbaserade mediearkiv med tidningstexter, radioinslag och sidbilder". Grundskolor och gymnasieskolor betalar en årlig administrationsavgift på 1900 kronor. Skolorna behöver ej betala den normala uttagsavgiften för artiklar på 15 kronor/artikel.

Det finns också artiklar ur Helsingborgs Dagblad och Arbetet Nyheterna i arkivet bland gamla bekanta som Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Nerikes Allehanda, Svenska Dagbladet, TT och Dagens Eko. 

Tidigare kunde man söka gratis i den i Sverige kanske ledande datatidningen Computer Swedens arkiv men numera måste man vara prenumerant eller så kan man söka i Mediearkivet där man också kan leta efter artiklar i Dagens IT som är en konkurrerande IT-tidning.

När det gäller Västerbottens-Kuriren, som är den största dagstidningen i Norrland, hittar man artiklar lagrade och sökbara från 1987 och framåt. De är längre tillbaka än vad som gäller för de övriga tidningarna.

På webbplatsen finns det också en sökmeny specialdesignad för skolorna samt länkar, tips för lärare och elever, nutidsorientering mm. Mer information finns på Bli kund-sidan.

För att kunna använda de tre tidningarnas textarkiv måste man dels ange ett "User name" och dels ett "password". User name och password byts ibland. Observera att user name och password endast får användas av elever och lärare och får absolut inte lämnas ut till andra personer utanför skolans värld.

Man behöver vid varje sökningstillfälle bara skriva User namne och Password för det första ordet man söker efter. (Om du t.ex. använder Per Brahegymnasiets lokala nät så kommer du direkt till sidan där man loggar in genom att från skolans ingångssida klicka på Biblioteksinformation under Inåtriktade länkar och och sedan på länken Gå direkt till inloggningssidan.)

För vuxengymnasier och folkhögskolor gäller särskilda villkor. Man betalar en helårsavgift på 5000 kronor. Inga ytterligare kostnader tillkommer för sökning eller uttag.

Vid sökning kan man använda en hel del finesser som inte finns i de allmänna sökmaskinerna på Internet. Wildcard som normalt är * ersätts här av #. $ ersätter ett tecken och $$ ersätter två tecken. OCH, ELLER och INTE är boolska operatorer. Om man vill lära sig mera om hur man söker så finns det mycket bra information härom.

I mediearkivet finns inte bara texter utan också en del bilder. Dessutom finns det också en del s.k. pdf-filer.

Pdf-filer kan endast läsas i Adobe Reader som är ett gratisprogram. Adobe Reader är ibland installerat som ett plug-inprogram till webbläsaren. Programmet kan hämtas hos företaget Adobe.

PressText med Dagens Nyheter och Expressen

Skolverkets avtal för skolorna har gått ut och nu kostar det 2000 kr/år för en skola att få tillgång till PressTexts artikelarkiv med cirka en halv miljon artiklar från Dagens Nyheter och Expressen. Enligt egen utsago är man "Norra Europas största textarkiv". Varje dag kommer det in cirka 400 nya artiklar i basen som finns tillgängliga samma dag som tidningarna publiceras.

Idag finns i arkivet över en halv miljon artiklar från Dagens Nyheter sedan 1992, Expressen sedan 1990 och sedan september 1995 finns även Tidningen Vi.

Den 7 april år 2000 lanserades ett nytt sökgränssnitt.

För ett abonnemang på PressText behövs ett avtal mellan PressText och skolans rektor.

För sökning i PressText krävs bl.a att skolan måste ha fasta IP-nummer på datorerna eller en egen IP-range (subnät).

För att förenkla insläpp av skolorna används inga användarkoder eller lösenord. Skolan släpps in på grundval av sitt IP-nummer (eller IP-range, subnät). Detta kräver därmed att skolan har ett eget IP-nätnummer eller fasta IP-nummer på varje dator. Om skolan har en uppringd Internetförbindelse med dynamiska IP-nummer måste detta Internetabonnemang ändras till fasta ip-nummer. Detta kan vissa Internetleverantörer tillhandahålla.

När man väl har fått ett abonnemang så startar man sökningen från adressen http://skolan.presstext.prb.se/

Landguiden (ersätter Lif-On-Line som bara gällde Europa)

De små skrifterna "Länder i fickformat" från Utrikespolitiska institutet har räddat många skolarbeten genom sina komprimerade översikter över vart och ett av världens länder. Det finns en tjänst på Internet som är minst lika användbar: Landguiden, som förutom texterna om länderna dessutom rymmer en databas med fakta- och statistikuppgifter om varje land i hela världen. Dessa faktauppgifter kan rangordnas och jämföras på olika sätt och svaren kan presenteras på kartor, i tabellform eller som diagram. Med några enkla val i formulär på skärmen kan man åstadkomma ganska avancerade sammanställningar av uppgifter.

Läs mer om vad det kostar för en skola att prenumerera i Landguidens egen information.

Nationalencyklopedin

Nationalencyklopedin (NE) är Sveriges största uppslagsverk med 180000 uppslagsord.

Skolor erbjuds ett speciellt förmånligt pris på nätverkslicens för Nationalencyklopedins Internettjänst, ne.se. Låg- och mellanstadieskolor tecknar abonnemang till halva ordinariepriset.


Denna sida uppdaterades senast 2004-03-15 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

© 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003,2004 Tommy Maltell