Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 3c - Grundkunskaperna för webbläsaren - Internet Explorer 5 på svenska

I det här kapitlet tas de flesta av funktionerna när det gäller webbläsaren Internet Explorer 5 på svenska upp. Det finns också i kapitel 3b en liknande genomgång av Netscape Navigator version 4 och 4.5. Du kan eventuellt vänta lite med det här kapitlet och läsa det senare om och när du finner att du har behov av det.

Internet kan man använda på många olika sätt. Du bör för att kunna göra den här kursen lära dig en del om användningsområdet (eller tjänsten) World Wide Web. För att kunna använda denna tjänst behövs ett program. Det dominerande programmet var länge Netscape. När detta skrivs i september 2001 har Internet Explorer tagit över allt mer.

Den senaste versionen av Internet Explorer när detta skrivs är Internet Explorer 6. Den senaste versionen på svenska kom nyligen. Jag planerar att inom den närmaste tiden uppdatera den här sidan med information om version 6. Programmet kan hämtas hos Microsoft.

Hur man hämtar program i allmänhet visas i kapitel kapitel 5a.

Hur din webbläsare fungerar kan du läsa om i ditt program. Klicka i Internet ExplorerHjälp (Help) på översta raden och välj sedan Innehåll och Index. Om du sedan väljer Index så kan du leta i bokstavsordning. Du kan också skriva ut informationen om hur programmet fungerar.

Vilket program och vilken version använder du nu?

Om du använder Internet Explorer så bör du se ett stort e långt upp på sidan. Klicka på Help på översta raden längst till höger. Välj sedan att klicka på den understa raden där det t.ex. kan stå Om Internet Explorer (About Internet Explorer). Då får du fram en sida som visar vilken version som du använder. Som vanligt när det gäller datorer/maskiner av olika slag så klarar olika versioner av att visa olika saker.

Du kommer nu att få en kort genomgång av de viktigaste funktionerna i webbläsaren Internet Explorer 5 på svenska.

Längst ner på den här sidan finns länkar till mer platser där man kan läsa om Internet Explorer.

Raderna/verktygsfälten i webbläsaren Internet Explorer 5

De 3 raderna/verktygsfälten överst i webbläsaren är uppifrån

  1. Menyraden (Om man klickar på en rubrik så visas en rullgardinsmeny)
  2. Verktygsfält: Knappdelen
  3. Verktygsfält: Adressdelen

Menyraden - Arkiv (File)

  1. Överst finns normalt den s.k. menyraden där man kan klicka på Arkiv, Redigera, Visa, Favoriter, Verktyg, Hjälp ( File, Edit, View, Favourites, Tools och Help). Klicka på Arkiv (File). Välj Nytt (New) och sedan Fönster (Window). Nu har du 2 fönster. Det kan vara bra att ha om du t.ex. vill läsa texten i kursen i det ena fönstret och göra uppgifterna i det andra. Du kan stänga det nyss öppnade fönstret genom att klicka på krysset (stängningsknappen) längst upp i högra hörnet. Gör detta.

  2. Klicka på Arkiv (File) igen.
    Öppna (Open) och sedan Bläddra använder man om man vill titta på en sida som man har hämtat/sparat från Internet eller som man har gjort själv och sedan sparat.

  3. Om man har programmet Frontpage så finns på nästa rad valmöjligheten Redigera med Microsoft FrontPage dvs. man ges möjlighet att redigera och ändra på innehållet på sidan.

  4. Spara som (Save as) använder man om man vill spara en webbsida som man har kommit till på Internet. När du sparar en webbsida från Internet så bör du vara medveten om att i en html-fil finns inte bilden inkluderad i filen såsom i ett ordbehandlingsdokument. Bilderna kan faktiskt finnas var som helst på Internet. De behöver alltså inte ens finnas i samma dator som html-filen. 

    I Internet Explorer 5 är dock normalinställningen  att man sparar hela webbsidan dvs också bilderna. Om man inte vill spara bilderna ändrar man filformatet till webbsida, endast HTML. Då sparas såsom tidigare enbart html-filen.

  5. Hur gör man då om man bara vill spara enbart en bild. Det enklaste sättet är att klicka med höger musknapp på bilden och sedan välja Spara bild som  (Save Image As). Sedan gäller det som vanligt att välja rätt enhet och katalog/mapp samt att ev minska antalet tecken om teckenbegränsningen till 8 finns på den enhet som du tänker spara på. I MacIntosh som bara har en musknapp får man samma funktioner som för höger musknapp om man håller ner musknappen en liten stund.

  6. Utskriftsformat (Page Setup) ger möjligheter att ändra inställningarna vid utskrift.

    1. Normalt skrivs i sidhuvudet till vänster den titel som sidan har dvs det som syns allra överst till vänster på bildskärmen. Till höger i sidhuvudet  skrivs normalt aktuell A4-sidas nummer följt av  totala antalet A4-sidor som skrivs ut av den aktuella webbsidan. I sidfoten skrivs till vänster URL-adressen för aktuell webbsida och till höger datum för utskriften.

    2. Man kan också ändra marginalinställningarna. Man kan ändra så att man får en sådan utskrift som brukar rekommenderas i ordbehandlingsläroböcker dvs. att man inte gör raderna bredare än 13 cm eftersom det annars inte blir så lätt att läsa texten. Det finns en risk att en del sidor innehållande tabeller inte kommer med i sin helhet vid utskrift om man gör en webbsida mindre på bredden. Även sidor med ganska breda bilder med text vid sidan om bilden kan förvanskas om man ändrar marginalinställningarna.

    3. Man kan också ändra från stående till liggande A4-sida.

  7. Skriv ut (Print) fungerar som i de flesta program och ger möjlighet att bestämma hur mycket som ska skrivas ut. Ändra från Allt till Sidor och ange vilka sidor du vill skriva ut. Du kan också  välja hur många kopior du vill skriva ut samt om du vill byta skrivare.

  8. Skicka ger möjlighet att skicka en sida eller en länk via e-post. Man kan också "skicka" en genväg till skrivbordet om man tror att man ibland vill starta webbläsaren med den aktuella sidan. Det normala är att man lägger en sida som man ofta vill besöka bland favoriterna (se nedan).

  9. Man kan också välja att Importera eller Exportera t.ex. favoriter (bokmärken) mellan olika webbläsare.

  10. Om man väljer Egenskaper så kan man se lite uppgifter gällande aktuell sida samt  t.ex. analysera sidan för att hitta eventuella fel på sidan.

  11. Arbeta offline ger möjlighet att titta på sidor som finns i minnet utan att vara uppkopplad till Internet.

  12. Längst ner kan man välja att Stänga programmet.

Menyraden - Redigera (Edit)

  1. Klicka på Redigera (Edit) på menyraden. De tre översta  raderna fungerar som i alla andra Windowsprogram.
    Klipp ut (Cut)
    med snabbkommandot Ctrl+X  ger en möjlighet att klippa ut en text eller en bild som man har markerat. Varje gång man klipper ut något nytt så försvinner det gamla urklippet ur minnet och ersätts med det nya.

  2. Kopiera (Copy)  med snabbkommandot Ctrl+C ger en möjlighet att kopiera en text eller en bild som man har markerat. Varje gång man kopierar något nytt så försvinner det gamla kopierade ur minnet och ersätts med det nya.

  3. Klistra in (Paste) med snabbkommandot Ctrl+V ger en möjlighet att klistra in det som man senast klippte ut eller kopierade på en plats som man har markerat.

  4. Det går att använda dessa funktioner också med hjälp av höger musknapp och då används de svenska beteckningarna i svenska  Windows 95. Markera en text t.ex. den s.k. URL-adressen som finns i adressfältet på tredje fältet/raden uppifrån. Klicka på höger musknapp och kopiera. Välj sedan Ta bort och Klistra in.

  5. Markera allt (Select All) använder man om man vill markera allt på en sida innan man kopierar eller klipper ut.

  6. Sök (på den här sidan) (Find in Page) använder man när man vill hitta ett ord när man kommer till en lång webbsida med mycket text. Man söker då bara efter det ord som man förväntar sig skall finnas på sidan. Normalt klickar man någonstans överst på sidan och låter riktningen nedåt vara markerad. Sedan klickar man på Sök nästa. Det kan hända att ett ord hittas flera gånger. Om den första träffen ej är rätt så klickar man igen på Sök nästa.

Menyraden -  Visa (View)

  1. Välj på menyraden Visa (View) och sedan Verktygsfält. Nu kan man välja mellan 3 olika möjligheter att se verktygsfälten:

    1. Standardknappar - Man kan se snabbknapparna under menyraden.

    2. Adressfältet - Man kan se och skriva in URL-adresser på 3:e raden dvs. raden under standardknapparna.

    3. Länkar

    4. Anpassa medger egna anpassningar av verktygsfälten

  2. Man kan också välj att visa  eller inte visa Statusfältet som längst ner på sidan bl.a. upplyser om länkadressen när man pekar på en länk. 

  3. Man kan också välja att visa tre olika Explorerfält:

    1. Sök - En ram dyker upp till vänster om aktuell webbsida och ger möjlighet att söka på nätet med hjälp av Microsofts MSN Web Search

    2. Favoriter - I ramen nämnd ovan visas istället favoriterna (bokmärkena)

    3. Tidigare (History) - I ramen nämnd ovan visas istället de platser som man tidigare har besökt (och som man nu snabbt kan gå tillbaka till)

    4. Dagens tips - Man får ett tips längst ner på sidan om hur man kan använda programmet

    5. Discuss - Man kan längst ner i en ruta på bildskärmen gå till en diskussionsgrupp

  4. Gå till ger möjlighet att gå 

    1. Bakåt (Back). Du kommer tillbaka till den sidan som du såg innan du gick till den sidan du nu är på.

    2. Framåt (Forward). Du kommer tillbaka till den sidan som du såg innan du klickade på Bakåt

    3. Upp en nivå kan man välja om man är på en lokal sida och vill gå till mappen som sidan ligger i.

    4. Startsida. Klicka på Startsida och du kommer till startsidan som du också kommer till när programmet startas.

    5. Nedanför startsidan kan man välja att åter besöka andra sidor som man har besökt efter det att man öppnade programmet.
      Bakåt, Framåt och Startsida  finns tillgängliga som standardknappar på verktygsfältet.

  5. En klickning på Avbryt medför samma sak som en tryckning på standardknappen Stopp vilket innebär att man avbryter en hämtning av en sida som man har påbörjat t.ex. för att hämtningen tar för lång tid eller för att man av någon annan anledning ångrar sig. Ett alternativ till att klicka på Avbryt under Visa är trycka på Esc- (Escape)knappen på tangentbordet.

  6. Uppdatera (Reload) medför att man laddar hem sidan igen från servern. Det kan vara användbart om man kan förvänta sig att sidan har förändrats sedan man nyss hämtade sidan. Sidan med en aktuell bild från Tingstadstunneln i Göteborg uppdateras var 25:e sekund. Testa att gå dit och välj Uppdatera efter en stund. Uppdatera (Reload) finns också tillgängligt som en standardknapp på verktygsfältet.
    Man kan också använda Uppdatera (Reload) när man själv arbetar med att göra webbsidor och när man har gjort en liten förändring som man vill titta på.
    Ett alternativ till att klicka på Uppdatera är att trycka på funktionstangenten F5 på tangentbordet. Det kan man också göra om man i Den här datorn eller i Utforskaren i Windows 95/98/NT vill uppdatera ett fönster. (Detsamma gäller i filhanteraren i Windows 3.1).

  7. Textstorlek medger en möjlighet att förändra storleken på texten när man tittar på olika webbsidor. Normalläget är Mellan.

  8. Kodning visar vilken teckenuppsättningsstandard som används. Förvalt är Västeuropeiskt (Windows). Beroende på vilka delar som är installerade så kan andra standarder med andra typsnitt användas. Dessutom så kan man välja inställningen Automatiskt val. Det finns en hel del ryska webbplatser på Internet. Russophilia är en bra startplats för att hitta ryska webbplatser. Det finns flera länkar till ryska tidningar på både engelska och ryska. Izvestia t.ex. har URL-adressen http://www.izvestia.ru/.

  9. Om man väljer Källa ( Source) så öppnas programmet Anteckningar i ett nytt fönster i vilket man kan se hur sidan är uppbyggd med HTML-koderna. Om filen är för stor för Anteckningar kan den visas i WordPad istället.
    Om man arbetar med sidan själv och sidan ligger på den egna datorn så kan man i Anteckningar snabbt ändra  något som är fel.

  10. Helskärm visar sidan i helskärm förutom verktygsfältets standardknappar utan texter som visas längst upp på sidan. Man kan välja att också dessa ska försvinna genom att klicka på verktygsfältet med höger musknapp och välja dölj automatiskt. Man kan få tillbaka verktygsfältet igen genom att gå med musen längst upp på bildskärmen.
    Just för det här fönstret i helskärm så gäller för Aktivitetsfältet längst ner på sidan inställningen Dölj automatiskt.
    Ett alternativt sätt att åstadkomma Helskärmsläge är att trycka på funktionstangenten F11. Om man vill ha tillbaka alla standardinställningarna så är nog det enklaste att återigen trycka på F11.

Menyraden - Favoriter (Bokmärken)

  1. Om man klickar på Lägg till i Favoriter så får man möjlighet att lägga upp en direktlänk till den sidan som man just nu besöker så att man kan besöka sidan igen på ett enkelt sätt. Favoriter kallas Bokmärken  i Netscape.
    Man måste i fönstret som nu kommer upp välja i vilken mapp som favoriten skall ligga och vad den skall heta. Det kan vara bra ibland att döpa om namnet på favoriten till något som man själv lättare känner igen Om man inte gör någon ändring när det gäller var favoriten skall läggas så hamnar den under huvudmappen Favoriter och den visas underst i det fönster som öppnas när man klickar på favoriter.

  2. Om man väljer Ordna Favoriter så visas ett fönster i vilket man kan redigera och ändra när det gäller favoriterna. Man kan också se en favorits egenskaper.

  3. På de följande rader ser man helt enkelt de (länkar till) favoriter som finns och som man kan klicka på för att komma till webbplatsen igen. En del (länkar till) favoriter ser man direkt eftersom de ligger i huvudmappen medan andra finns i de undermappar som visas.

Menyraden - Verktyg (Tools)

  1. E-post och diskussionsgrupper

  2. Synkronisera

  3. Windows Update

  4. Internet-alternativ. Om man klickar här så visas ett fönster i vilket man kan göra flertalet inställningar.

    1. Allmänt

      1. Överst kan man ändra startsidan till

        1. den aktuella sidan

        2. standardstartsidan dvs den sida som öppnades första gången efter det att du hade installerat programmet

        3. en tom startsida

      2. Tillfälliga Internetfiler - Tidigare besökta filer sparas i en särskild mapp så att du snabbare skall kunna titta på dessa igen. Här kan man ta bort dessa filer eller klicka på knappen Inställningar för att ändra t.ex. hur mycket som maximalt får sparas i denna mapp

      3. Mappen Tidigare innehåller länkar till sidor som du tidigare har besökt så att du snabbt kan nå dem. Här kan du ställa in hur många dagar som sådana länkar skall sparas. Du kan också rensa mappen omedelbart.

      4. Färger (Colors) - Här kan man ändra inställningarna när det gäller bakgrundsfärgen och färgen på texten och länkarna.
        Själv tycker jag när det gäller bakgrundsfärger inte riktigt om en av inställningarna som finns vid grundinstallationen i både Internet Explorer och  Netscape Navigator. När man gjorde webbsidor förr så fanns det bara en bakgrundsfärg nämligen grått. Numera används den gråa bakgrundsfärgen inte så ofta. Många som skapade webbsidor förr och en del som skapar webbsidor nu räknade/räknar dock med att om man inte väljer någon bakgrundsfärg alls så blir bakgrunden grå. I  programmet FrontPage med vars hjälp man skapar webbsidor  och  i  Internet Explorer och i Netscape är standardbakgrundsfärgen i praktiken vit. Man kan väl diskutera om inte den också därmed blir vit för de flesta. Hittills har jag alltid ändrat denna inställning till grått. Om du vill göra sammanlunda så gör så här: I  Färger (Colors) finns det en  bock i rutan framför Använd Windows-färger (Use Windows colors). Klicka i rutan så att bocken försvinner. Om knappen bakgrund inte är grå så klicka på den och ändra sedan genom att klicka på den grå färg som är nr 3 från höger på understa raden. Klicka sedan på OK-knappen.

      5. Teckensnitt - Här kan man ändra teckensnittet

      6. Språk - Här kan man lägga till så att man kan använda flera språk

      7. Hjälpmedel - Här kan man välja att ignorera färger, teckensnittsinställningar och teckenstorleksinställningar som tillverkaren av en sida har angett. Om man sätter en bock för att ignorera färger här så visas sidan med   de färger som man har ställt in under Färger.

    2. Säkerhet  - Här kan man göra olika inställningar när det gäller säkerheten t.ex. inställningar för java och om man tillåter cookies.
      Kaka (cookie på engelska) är vanligen en liten datamängd med information om tidigare besök som en webbserver skickar till en webbläsare och senare kan hämta därifrån. Cookies är normalt sätt inte farliga utan kan vara till nytta. Förvald inställning är att man godtar  alla cookies.

      1. Innehåll - Med hjälp av klassificeringar kan du styra vilket slags innehåll som kan visas på datorn

      2. Certifikat

      3. Personlig information

    3. Anslutningar

    4. Program - Här kan man specificera vilka program som Windows automatiskt ska använda för olika Internettjänster.

    5. Avancerat - Här kan man göra en hel del avancerade inställningar

Menyraden - Hjälp

  1. Innehåll och index - Om du sedan väljer Index så kan du leta i bokstavsordning. Du kan också skriva ut informationen om hur programmet fungerar.

  2. Dagens tips - Man kan få fram detta tips också genom att välja Visa Explorerfält. Man får ett tips längst ner på sidan om hur man kan använda programmet.

  3. För Netscape-användare

  4. Guidad visning - Man länkas till Microsoft Internetguide på svenska som finns på adressen http://www.microsoft.com/windows/ie_intl/sv/tour/. När detta skrivs innehåller den en hel del grundläggande information samt bl.a. en del information om hur man använder Internet Explorer 5.

  5. Onlinesupport - Man länkas till Internet Explorers supportsida på Internet

  6. Skicka feedback - Här kan du skapa en onlineprofil. När du har lämnat information om dig själv kan Microsoft tillhandahålla anpassade produkter och tjänster som du kan hämta gratis.

  7. Om Internet Explorer - Du kan bl.a. se vilken version av programmet som du använder.

Verktygsfält: Knappdelen

Verktygsfält:Knapppdelen som man hittar direkt under menyraden innehåller knappar för de allra viktigaste verktygen. Från vänster finns följande:

  1. Bakåt (Back) - Klicka på Back och du kommer tillbaka till den sidan som du såg innan du gick till den sidan du nu är på.

  2. Framåt (Forward) - Klicka på Forward och du kommer tillbaka till den sidan som du såg innan du klickade på Back.

  3. Stopp (Stop) - Man klickar här när man vill avbryta hämtandet av en webbsida

  4. Uppdatera (Refresh) - medför att man laddar hem sidan igen från servern. En tryckning på F5 ger samma resultat.

  5. Startsida (Home) - Klicka på Home och du kommer till startsidan som du också kommer till när programmet startas.

  6. Sök (Search) - Ett Explorerfält i en ram dyker upp till vänster om aktuell webbsida och ger möjlighet att söka på nätet med hjälp av Microsofts MSN Web Search.

  7. Favoriter (Favorites) - I Explorerfältet nämnt ovan visas istället favoriterna (bokmärkena).

  8. Tidigare (History) - I Explorerfältet nämnt ovan visas istället de platser som man tidigare har besökt (och som man nu snabbt kan gå tillbaka till)

  9. E-post (Mail) - Man kan gå direkt till olika funktioner i sitt e-postprogram.

  10. Skriv ut (Print) - fungerar som i de flesta program och ger möjlighet att bestämma hur mycket som ska skrivas ut.

  11. Redigera (Edit) - Man öppnar sidan i sitt program för att redigera webbsidor (i sin HTML-editor). Klicka på pilen till höger och välj om du har flera sådana program.

  12. Diskutera (Discuss) - Gå direkt till en diskussionsgrupp (Usenet news).

Verktygsfält: Adressdelen

  1. Adress (Address) är fältet där man anger URL-adressen. När man börjar skriva en adress, visas under fältet alla adresser som du tidigare har besökt och som börjar på samma sätt. Om du bland dessa ser den adress som du tänker gå till så kan du bara klicka på den.  Mer information om URL-adresser finns i kapitel 6.

  2. Gå till har samma funktion som Enter på tangentbordet. Man går helt enkelt till den URL-adress som man har skrivit till vänster om Gå till-knappen.

  3. Länkar - Om man klickar på knappen till höger om Länkar så finner man länkar till några enligt Microsoft viktiga platser.
    Man kan lägga till egna länkar bland Länkar på följande 3 sätt:

    1. Dra e-ikonen till vänster om URL-adressen i adressfältet och släpp ikonen ovanför Länkar-fältet.

    2. Dra en länk någonstans på en webbsida och släpp ikonen ovanför Länkar-fältet.

    3. Dra en länk någonstans på en webbsida till  Länkar-mappen bland Favoriterna.

Höger musknapp

  1. Ett alternativ till att använda menyraden och verktygsfälten är i de flesta Windowsprogram att klicka på höger musknapp. Genom att klicka på höger musknapp kan man beroende på var man befinner sig precis som när det gäller andra Windowsprogram få fram de verktyg eller funktioner som är användbara i den situation som man för tillfället är i. Testa att klicka på höger musknapp på olika platser som du ser på bildskärmen.

  2. Om man använder MacIntosh så brukar samma funktioner som fås fram (fönster som öppnas) med höger musknapp i Windowsversionen av programmet kunna fås fram genom att man istället håller nere musknappen en liten stund.

Mer information

  1. Internet Explorers egen webbplats hos Microsoft.
  2. Hämta Internet Explorer 6.
  3. Microsofts svenska Internetguide - när detta skrivs är denna guide för version 5.

Denna sida uppdaterades senast 01-09-24 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

© 1998, 1999, 2000, 2001 Tommy Maltell