Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 5b - Leta efter datatermer

Du har kanske redan utnyttjat informationen i kapitel 0 om hur man letar efter förklaringar på datatermer. Nu kommer lite extra övningar ifall att du inte har använt dig av dessa sökmöjligheter tidigare. Med de färdigheter som du får efter de här övningarna skall du själv kunna skaffa dig förklaringar på alla de datatermer som du har läst om i de tidigare kapitlen och som du kommer att stöta på senare under kursen eller i livet. Övningarna är alltså i första hand inte till för att du skall lära dig datatermer utan för att du skall lära dig att hitta förklaringar.

Övningar

  1. Under rubriken H på IT-pedagogens sida finns en länk till Svenska datatermgruppen som  ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska. Sök där upp orden Internet, e-post, gränssnitt, persondator, snabel-a, webbplats och svara sedan på några frågor.
      
  2. I första meningen ges en kort definition av Internet. Hur lyder denna?
    Hur uttalar man det nya tecknet mitt i en e-postadress? Hemsida anses vara ett ord som behöver preciseras. Hur?
     
  3. TCP/IP är de 2 grundläggande protokollen på Internet. Välj nu att gå in på sidan Mer om datatermer och ordlistor som du också hittar under rubriken H. På den här sidan har jag gjort länkar till flera olika platser med förklaringar av datatermer. Välj där Skolverkets "Den levande IT-ordlistan". Slå upp alla 3 orden TCP/IP, IP och TCP. Alla termerna finns här presenterade på en s.k. webbsida.
     
  4. Välj nu att titta lite närmare på de andra ordlistorna som finns nämnda på IT-pedagogens sida Datatermer och ordlistor. Det är ju inte alltid som man hittar en förklaring som tillfredsställer de behov man själv har på det första stället som man tittar på. Leta rätt på vad filtilläggen gif, jpg, bmp, doc, xls, ppt, rtf, txt, zip,  exe, htm, html, wav står för.
    Du kan också läsa mer om olika filer under rubriken Vanliga filformat på nätet i kursen Lär dig använda Internet.
     
  5. Gå också till Whatis.com som innehåller mycket fast på engelska. Ta där reda på vad RTF och PDF är.
     
  6. Gå till Computer Swedens språkwebb. Här kan du också leta rätt på en dataterm. Här får du också tillgång till de skrivregler som tidningen följer. Dessutom finns här länkar till språkvårdande organisationer.
    Gå till språklänkar. Här finns ännu mer länkar. Läs igenom vart länkarna går.
     
  7. Man skulle naturligtvis ha kunnat söka upp t.ex. orden Internet, protokoll, gif, jpg, RTF och PDF  i en allmän sökmotor. Testa gärna. Var det lika lätt att hitta ett bra svar?
      
  8. Svenska Datatermgruppen har följande förklaring av IT?

    " informationsteknik, IT
    ett ganska vagt begrepp, oftast avses utnyttjandet av datorer och Internet för informationshantering

    Använd hellre det fullständiga uttrycket informationsteknik än förkortningen IT.

    Kommentar
    På engelska heter det information technology, eftersom eng. technology även betyder 'teknik'. På svenska upprätthåller vi skillnaden mellan teknik och teknologi 'vetenskapen om teknik'."

    I regeringens proposition 1995/96:125 - "Åtgärder för att bredda och utveckla användningen av informationsteknik" får man i kapitel 2 en noggrannare förklaring. Gå dit och till kapitel 2 och läs där under rubriken: "IT har en nyckelroll i utvecklingen av informations- och kunskapssamhället". Vet du nu mer om vad IT står för?

Definitioner och preciseringar

Det förekom tidigare en debatt om huruvida Windows 3.1 är ett (äkta) operativsystem eller ej. Många  hävdade då att endast DOS var ett   operativsystem och att Windows 3.1 endast var ett tillägg till DOS med ett nytt gränssnitt dvs ett nytt och användarvänligare sätt att kommunicera med datorn. Fortfarande finns dock DOS kvar i grunden i Windows 95 som av många anses vara ett operativsystem. Du kanske inte förstår så mycket av det som står i det här stycket men det är egentligen nästa stycke som är viktigt och som du skall förstå.

Vem som har/hade rätt beror på vilken definition/förklaring man har av vad som är ett operativsystem och om man är överens om denna definition. Om man inte är ense om definitionen så blir diskussionen meningslös. Det är faktiskt mycket vanligt med diskussioner där man inte är ense om definitionerna. I den här kursen försöker jag att använda datatermer som är väldefinierade men ibland så finns det olika definitioner eller så har det inte hunnit växa fram någon av många accepterad definition eftersom de flesta datatermerna inte har funnits så länge. Även om det finns en definition så måste denna dessutom ofta tolkas eller preciseras eller förklaras med flertalet exempel för att man skall bli klokare. Det viktigaste målet för den här kursen är att man praktiskt skall kunna använda datorn.

Extra uppgifter för dig som har tid

Gå till Svenska datatermgruppen och lär dig mer om följande begrepp: pixel, chatta, chips data-, dator-, hårdvara, diskussionsgrupp, förvalt värde, gratisprogram, hackare, hemsida, ikon, ingångssida, intranät, kaka, katalog, knäckare, MB och Mbit, lada ned, plattform, program, ramar, spegling, spridprogram, startsida, surfa, understreck, webbadress, webbläsare, webbsida, www.


Denna sida uppdaterades senast 01-09-19 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

© 1998, 1999, 2000 Tommy Maltell