Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 3b - Grundkunskaperna för webbläsaren Netscape Navigator version 4 och 4.5

I det här kapitlet tas de flesta av funktionerna när det gäller webbläsaren upp. Om du istället bara vill lära dig det allra viktigaste så läser du nu kapitel 3a istället. Du kan senare läsa det här kapitlet om du finner att du har behov av det.

Internet kan man använda på många olika sätt. Du bör för att kunna göra den här kursen lära dig en del om användningsområdet (eller tjänsten) World Wide Web. För att kunna använda denna tjänst behövs ett program. Det dominerande programmet var länge Netscape. När detta skrivs i september 2001 har Internet Explorer tagit över allt mer. Internet Explorer behandlas i kapitel 3c.

Den senaste versionen av Netscape på engelska är när detta skrivs Netscape 6.1. Version 6 finns också på svenska. Emedan Internet Explorer numera är så dominerande så har jag för närvarande inga planer på att uppdatera den här sidan till Netscape 6.

Nedan finns en  genomgång av de flesta funktionerna i webbläsaren Netscape Navigator version 4 och 4.5. En alternativ svensk kursplats med information om Netscape 4 är Internet i Biblioteket.

Netscape finns i olika versioner. Dessutom är det vanligt att varje version levereras i olika paket beroende på hur många program som skall ingå. I Netscape Communicator är programmet Navigator själva webbläsaren men det ingår även andra program i paketet. Mer information om dessa finns nedan. Vissa av versionerna finns på svenska. Både Netscape och Internet Explorer är numera gratisprogram (freeware) och de kan hämtas på Internet. Hur man hämtar program visas i kapitel 5a. Om du redan vet hur man gör och vill hämta programmet så kan du t.ex.  hämta den senaste svenska versionen av Netscape Communicator direkt från Netscapes svenska webbplats och den engelska från Netscape i USA.

Hur din webbläsare fungerar kan du läsa om i ditt program. Om du har Netscape så kan du klicka på Hjälp (Help) på översta raden och sedan välja Innehållsförteckning för hjälp (Help Contents). Om du sedan väljer Index så kan du leta i bokstavsordning. Du kan också skriva ut informationen om hur programmet fungerar. Det blir t.ex. ca 64 sidor i Netscape 4 med de  förvalda inställningarna. I Netscape 4.5 är information uppdelad i flera delar. Det kan t.o.m. bli  problem när man försöker skriva ut den.  Här får du mycket information om hur programmet fungerar. Vi skall emellertid här ändå göra några övningar/genomgångar när det gäller det mest grundläggande i en webbläsare.

Vilket program och vilken version använder du nu? 

Om du använder Netscape så bör du se ett stort N långt upp till höger på sidan. Om du använder Internet Explorer så bör du se ett stort e långt upp på sidan. Klicka på Help på översta raden längst till höger. Välj sedan att klicka på den understa raden där det t.ex. kan stå About Communicator eller About Internet Explorer. Då får du fram en sida som visar vilken version som du använder. Som vanligt när det gäller datorer/maskiner av olika slag så klarar olika versioner av att visa olika saker.

Raderna/verktygsfälten i webbläsaren Netscape 4

De 4 raderna/verktygsfälten överst i webbläsaren är uppifrån

  1. Menyraden (Om man klickar på en rubrik så visas en rullgardinsmeny)
  2. Verktygsfältet Navigator
  3. Verktygsfältet Adress
  4. Verktygsfältet Privat

Menyraden - File (Arkiv)

  1. Överst i Netscape 4 finns normalt den s.k. menyraden där man kan klicka på File, Edit, View, Go, Communicator och Help. Klicka på File. Välj New och sedan Navigator Window. Nu har du 2 fönster. Det kan vara bra att ha om du t.ex. vill läsa texten i kursen i det ena fönstret och göra uppgifterna i det andra. Du kan stänga det nyss öppnade fönstret genom att klicka på krysset (stängningsknappen) längst upp i högra hörnet. Gör detta.

  2. Klicka på Arkiv (File) igen.
    Öppna sida (Open page) använder man om man vill titta på en sida som man har hämtat/sparat från Internet eller som man har gjort själv och sedan sparat.

  3. Spara som (Save as) använder man om man vill spara en webbsida som man har kommit till på Internet. När du sparar en webbsida från Internet så bör du vara medveten om att
    a. det på nätverket kan finnas en begränsning att filnamnen bara får var högst åtta tecken långa och filtilläggen högst tre tecken långa. Om man då försöker spara en fil som man hittat på Internet med ett längre namn så får man ett felmeddelande. Detta felmeddelande kan vara felaktigt t.ex. kan man få meddelandet att man inte har rättigheter att spara. Det man inte har rättigheter till är att spara med långa filnamn. Då måste man välja ett kortare namn för det man sparar.
    b. man inte sparar bilderna som man ser på sidan. En webbsida är en  html-fil.(htm-fil i DOS/Windows 3.1 pga. begränsningen till 3 tecken när det gäller filtillägget). I en html-fil finns inte bilden inkluderad i filen såsom i ett ordbehandlingsdokument. Bilderna kan faktiskt finnas var som helst på Internet. De behöver alltså inte ens finnas i samma dator som html-filen. Om därför bildena också skall sparas så måste man i Netscape Communicator 4 göra på ett speciellt sätt:

  4. Redigera sida (Edit page) under Arkiv (File) innebär att man startar programmet Netscape Composer som man kan använda till att göra och redigera webbsidor. Om nu i detta program du sedan väljer  Spara som och sparar filen så följer normalt sett bilderna med. Om man har begränsningen till åtta tecken att tänka på så kan det bli krångel att se bilderna eftersom de måste ges nya namn som det inte finns bildlänkar till från sidan. I Internet Explorer kan man fr o m version 5 spara filen med bilder direkt.

  5. Hur gör man då om man bara vill spara en bild. Det enklaste sättet är att klicka med höger musknapp på bilden och sedan välja Spara bild som  (Save Image As). Sedan gäller det som vanligt att välja rätt enhet och katalog/mapp samt att ev. minska antalet tecken om teckenbegränsningen till 8 finns på den enhet som du tänker spara på. I MacIntosh som bara har en musknapp får man samma funktioner som för höger musknapp om man håller ner musknappen en liten stund.

  6. Utskriftsformat (Page Setup) ger möjligheter att ändra inställningarna vid utskrift.
    a. Om man t.ex. sätter en bock i rutan för Svart text (Black text) så blir texten svart vid utskrift. Detta är viktigt om man har kommit till en sida med svart bakgrund och vit text vilket inte är ovanligt. Om man skriver ut en sådan sida utan en bock för Black text så syns ej texten.
    b. Man kan också ändra marginalinställningarna. Om man t.ex. ändrar left till 2 och right till 6 så får man en sådan utskrift som brukar rekommenderas i ordbehandlingsläroböcker dvs. att man inte gör raderna bredare än 13 cm eftersom det annars inte blir så lätt att läsa texten. Det finns en risk att en del sidor innehållande tabeller inte kommer med i sin helhet vid utskrift om man gör en webbsida mindre på bredden. Även sidor med ganska breda bilder med text vid sidan om bilden kan förvanskas om man ändrar marginalinställningarna.
    c. Man kan också ändra vad som står längst upp på sidan vid utskrift.

  7. Man kan  innan man skriver ut en sida under Arkiv (File) välja Förhandskgranska (Print Preview). Där kan man förhandsgranska hur utskriften kommer att se ut. Om man har kommit till en lång sida som vid utskrift ger väldigt många A4-sidor så kan man se det här längst ner i vänstra hörnet. Om det bara är vissa sidor som är intressanta så kan man välja att skriva ut just dem.

  8. Skriv ut (Print) fungerar som i de flesta program och ger möjlighet att bestämma hur mycket som ska skrivas ut. Ändra från Allt till Sidor och ange vilka sidor du vill skriva ut. Du kan också  välja hur många kopior du vill skriva ut samt om du vill byta skrivare.

Menyraden - Edit (Redigera)

  1. Klicka på Redigera (Edit) på menyraden. De tre översta  raderna fungerar som i alla andra Windowsprogram.
    Klipp ut (Cut)
    med snabbkommandot Ctrl+X  ger en möjlighet att klippa ut en text eller en bild som man har markerat. Varje gång man klipper ut något nytt så försvinner det gamla urklipppet ur minnet och ersätts med det nya.

  2. Kopiera (Copy)  med snabbkommandot Ctrl+C ger en möjlighet att kopiera en text eller en bild som man har markerat. Varje gång man kopierar något nytt så försvinner det gamla kopierade ur minnet och ersätts med det nya.

  3. Klistra in (Paste) med snabbkommandot Ctrl+V ger en möjlighet att klistra in det som man senast klippte ut eller kopierade på en plats som man har markerat.

  4. Det går att använda dessa funktioner också med hjälp av höger musknapp och då används de svenska beteckningarna i svenska  Windows 95. Markera en text t.ex. den s.k. URL-adressen som finns i adressfältet på tredje fältet/raden uppifrån. Klicka på höger musknapp och kopiera. Välj sedan Ta bort och Klistra in.

  5. Markera allt (Select All) använder man om man vill markera allt på en sida innan man kopierar eller klipper ut.

  6. Sök på sidan (Find in Page) använder man när man vill hitta ett ord när man kommer till en lång webbsida med mycket text. Man söker då bara efter det ord som man förväntar sig skall finnas på sidan. Normalt klickar man någonstans överst på sidan och låter riktningen nedåt vara markerad. Sedan klickar man på Sök nästa. Det kan hända att ett ord hittas flera gånger. Om den första träffen ej är rätt så klickar man igen på Sök nästa.

  7. Om man klickar på Sök på Internet (Search Internet) så kommer man (ibland går det långsamt) till sidor som Netscape erbjuder för sökning. Jag kommer  inte att i första hand använda dessa under den här kursen.

Menyraden - Edit (Redigera) - Preferences(Inställningar)

  1. Gå nu till Inställningar (Preferences) under Redigera (Edit). Här kan man göra många viktiga inställningar. Här är det uppbyggt som i Utforskaren dvs. man kan se vissa kategorier (categories) och om man klickar på dem så kan man se underkategorierna. Om man klickar igen på dem så ser man bara huvudkategorierna igen. Om man bara ser huvudkategorierna så ser man ett plus-tecken till vänster och om man ser också underkategorierna så ser man ett minus-tecken till vänster.

  2. Normalt brukar man hamna direkt i huvudkategorin Navigator. Gå dit direkt eller klicka så att du kommer dit. I en webbläsare har man normalt en startsida (Svenska datatermgruppen rekommenderar termen startsida  men i Netscape används termen  hemsida eller home page) dvs en webbsida som webbläsaren är inställd att visa när programmet startas eller när man under användandet av programmet klickar på knappen Hemsida (Home). Man ser att grundinställningen är att programmet startar med en startsida (Home page). Om man vill ändra så att man får en ny startsida så går man enklast först till den sida som man vill ha till startsida och sedan ändrar man i huvudkategorin Navigator genom att klicka på Använd aktuell sida (Use Current page).

    Många som har installerat Netscape Navigator eller Internet Explorer har aldrig tänkt på att man kan ändra på den startsida som programtillverkaren har lagt in som startsida och som gäller vid en standardinstallation. Detta har naturligtvis lett till att t.ex. Netscape är ett av de företag som har får mest besök på sin webbplats.

    Om du har rättigheter och tycker att Skolornas portal passar som din startsida så kan du passa på att ändra till denna som startsida nu. En fördel just när du gör kursen är att du sedan bara behöver klicka på Hemsida-  (Home-) knappen i Verktygsfältet Navigator för att komma till IT-pedagogens ingångssida som du ju ofta ska gå till från någon annan sida. Om du ångrar dig så kan du ju alltid ändra tillbaka till din tidigare startsida.

  3. Under kategorin Navigator kan vi också ange Sidor i historiken förfaller efter (Pages in history expire after). Se till så att det inte står 0 här. Om programmet kraschar dvs plötsligt slutar att fungera så kan man om det inte står 0 få fram de senaste sidorna som man har besökt. Om det står 0 här så kan man inte heller se på en länk om man nyligen redan har besökt den plats som länken går till vilket ofta är viktigt när man är på en webbplats där man kan komma till samma sida från flera olika länkar. Om man får för mycket i det minne som lagrar history dvs de sidor som man tidigare har besökt så kan man här också välja Töm historiken (Clear History) för att tömma detta minne. Hur man använder History förklaras nedan.

  4. På 3:e raden/fältet där man skriver URL-adressen finns till höger en pil nedåt. Om man klickar på den så kan man se de senaste adresserna som man har skrivit in. Det som finns här kallas Adressfältets historik (Location Bar History). I Netscape 4 är det besvärligt att ta bort det som finns här. I Netscape 4.5 finns dock knappen Rensa adressfältet (Clear Location Bar) under kategorin Navigator som man kan klicka på för att tömma även detta minne.

  5. Gå nu till huvudkategorin Utseende (Appearance). Här kan man ändra hur verktygsfälten ser ut. Förinställt när man installerar Netscape dvs Förvalt (Default) är att man ser både bilder och text men man kan ändra till enbart bilder eller enbart text. En sådan ändring medför att man får lite mer plats på bildskärmen för den webbsida som man tittar på.

  6. Välj underkategorin Teckensnitt (Fonts). Här kan man som användare ändra så att texten visas i en annan storlek. Det kan vara användbart om man ser dåligt. På en del sidor har tillverkaren använt egna typsnitt. Förvald inställning är att man vill se sidan som tillverkaren har gjort den men man kan också  välja att se den enligt egna inställningar.

  7. Välj underkategorin Färger (Colors). Här kan man ändra inställningarna när det gäller bakgrundsfärgen och färgen på texten och länkarna.

  8. Ibland kommer  man till en sida som man är mycket angelägen om att kunna läsa men personen som har gjort sidan har gjort sidan med en sådan färgkombination att det är mycket svårt att läsa vad det står där. Sätt då en bock framför Använd alltid mina färger, åsidosätt dokumentets (Always use my colors, overriding document).

  9. Själv tycker jag när det gäller bakgrundsfärger inte om en av inställningarna som finns vid grundinstallationen av programmet Netscape 4 eller 4.5. När man gjorde webbsidor förr så fanns det bara en bakgrundsfärg nämligen grått. Numera används den gråa bakgrundsfärgen inte så ofta. Många som skapade webbsidor förr och en del som skapar webbsidor nu räknade/räknar dock med att om man inte väljer någon bakgrundsfärg alls så blir bakgrunden grå. I Netscape 4 eller 4.5 är standardbakgrundsfärgen vit. Jag ändrar alltid denna inställning till grått. Om du vill göra sammanlunda så gör så här: I underkategorin Färger (Colors) finns det en  bock i rutan framför Använd Windows färger (Use Windows colors). Klicka i rutan så att bocken försvinner. Om knappen bakgrund inte är grå så klicka på den och ändra sedan genom att klicka på den grå färg som är nr 3 från höger på understa raden. Klicka sedan på OK-knappen.

  10. Välj under huvudkategorin E-post och diskussionsgrupper (Mail & Newsgroups) underkategorin Identitet (Identity). Om man inte har angivit någon e-postadress här så kan man inte klicka på s.k. mailto-länkar som leder till att man i Netscape kan skicka e-post till någon. Om programmet finns installerat på en hårddisk och inte är knutet  till dig som användare så står namnet kvar där och om någon annan skickar e-post med hjälp av Netscape och om denna person ej ändrar till sin e-postadress i underkategorin Identitet (Identity) så står du som anvsändare.

  11. Om man inte använder Netscape som standardprogram och inte över nätverket har programmet anknutet till dig så är en annan nackdel att du inte får någon egen kopia av det brev som du har skickat.

  12. Gå till underkategorin E-postservrar (Mail Server). För att det ska gå att skicka e-post så måste man här normalt skriva adressen till en SMTP-server t.ex. mail.edu.jonkoping.se   Normalt har en gymnasieskola en egen SMTP-server t.ex. mail.pb.edu.jonkoping.se på Per Brahegymnasiet.

  13. Det vanligaste är att skolan istället använder Pegasus Mail som e-postprogram. Du kan endast använda detta program när du har loggat in på skolans server. En liten manual och en kurs för Pegasus Mail kan man hitta från Skolornas portal.

  14. Välj huvudkategorin Avancerat (Advanced). Här kan du ändra inställningen för cookies. Kaka (cookie på engelska) är en liten datamängd med information om tidigare besök som en webbserver skickar till en webbläsare och senare kan hämta därifrån. Cookies är normalt sätt inte farliga utan kan vara till nytta. Förvald inställning är att man godtar  alla cookies. Man kan ändra till t.ex. Inaktivera cookies (Disable cookies).

  15. Under huvudkategorin Avancerat (Advanced) väljer du nu Cache. De sidor som man nyligen har besökt sparas under en tid på hårddisken (Disk Cache) i den egna datorn/det egna nätets server för att man snabbt skall kunna backa till en plats som man nyligen besökte. Man är nämligen när man använder protokollet http och hämtar webbsidor bara uppkopplad till en server under tiden som sidan hämtas till din dator. Om man vill hämta en annan sida på samma server så måste man koppla upp sig mot denna server igen.
    Den maximala storleken på det  här minnet kan man ställa in här. Man kan dessutom tömma minnet. Förr var man tvungen att tömma detta själv men numera så töms det då och då automatiskt.

  16. Man har dessutom en del sidor kvar i internminnet Minnescache (Memory cache) som ju töms varje gång när datorn stängs av. Den maximala storleken på  minnet kan man ställa in här. Man kan också tömma minnet.

  17. Om man sitter innanför en brandvägg med en s.k. proxy-server som t.ex. de gör som använder det administrativa nätet på skolan så behövs också vissa inställningar i underkategorin Proxyservrar (Proxies) för att man skall få tillgång till Internet.

Menyraden - View (Visa)

  1. Välj på menyraden Visa (View) och sedan Visa ( Show). Nu kan man välja vilka verktygsfält man vill se. Under menyraden finns som förvalt tre verktygsfält.
    a. Verktygsfältet Navigation (Knappverktygsfältet)  (Navigation toolbar).
    b. Verktygsfältet Adress (Adressverktygsfältet) (Location toolbar)
    c. Privat verktygsfält (Länkverktygsfältet) (Personal toolbar)
    Mer information om hur dessa fungerar finns på annan plats på den här sidan.

  2. Man kan också välj att visa  Flytande komponentfältet (Floating Component Bar). Detta är ett eget fönster från vilket man kan startade olika  programmen inom Netscape Composer. Man kan också starta dessa program från Communicator på menyraden.
    a. Programmet för att titta på webbsidor  heter egentligen Navigator.
    b. Composer används för att göra och förändra egna webbsidor. Eftersom man i programmet Composer kan se sidan under tiden som man arbetar med att förändra den så ingår Composer i den typ av HTML-editorer som kallas WYSWYG-editors (What You See Is What You Get). Att man ser vad man får under tiden som man arbetar är ju normalt när det gäller ett ordbehandlingsprogram men det är inte lika vanligt när det gäller att göra webbsidor.
    c. De andra programmen används för att hämta och skicka e-post samt för att använda Newsgroups (Diskussionsgrupperna på Internet).

  3. Öka teckensnitt (Increase Font) medför att man ökar storleken på tecknen och Minska teckensnitt (Decrease Font) att man minskar på storleken.

  4. Ladda om (Reload) medför att man laddar hem sidan igen från servern. Det kan vara användbart om man kan förvänta sig att sidan har förändrats sedan man nyss hämtade sidan. Sidan med en aktuell bild från Tingstadstunneln i Göteborg uppdateras var 25:e sekund. Testa att gå dit och välj Reload efter en stund. Ladda om (Reload) finns också tillgängligt som en knapp på knappverktygsfältet (Navigation toolbar).
    Man använder också Ladda om (Reload) när man själv arbetar med att göra webbsidor och när man har gjort en liten förändring som man vill titta på.

  5. Om man väljer sidkod (Page Source) så öppnas ett nytt fönster i vilket man kan se hur sidan är uppbyggd med HTML-koderna.

  6. Sidinformation (Page Info) ger mer information om sidan.

  7. Tekenuppsättning (Encoding) i Netscape 4 och (Character Set)  i Netscape 4.5 visar vilka standard för tecknen som används. Förvalt är Western (ISO-8859-1). Beroende på hur man installerade programmet så kan andra standarder med andra typsnitt användas. Det finns en hel del ryska webbplatser på Internet. Russophilia är en bra startplats för att hitta ryska webbplatser. Det finns flera länkar till ryska tidningar på både engelska och ryska. Izvestia t.ex. har URL-adressen http://www.izvestia.ru/. I Netscape 4 kan man oftast direkt se texten på ryska. Om det inte fungerar direkt i Netscape 4 så kan man ändra till Cyrillic - Windows 1251. Vid användning av Netscape 3 måste man installera de ryska typsnitten.

Menyraden - Go (Gå till)

  1. Välj gå till (Go) på menyraden. Här kan man överst välja
    a. Föregående (Back). Klicka på Back och du kommer tillbaka till den sidan som du såg innan du gick till den sidan du nu är på.
    b. Nästa (Forward). Klicka på Forward och du kommer tillbaka till den sidan som du såg innan du klickade på Back.
    c. Hemsida (Home). Klicka på Home och du kommer till startsidan som du också kommer till när programmet startas.
    Alla de här tre funktionerna finns tillgängliga från knappar på verktygsfältet Navigation (Navigation toolbar).

  2. Titeln för de sidor som man har gått till sedan man startade programmet finns också uppradade när man väljer Gå till (Go). Om man vill gå till någon av dem så klickar man bara på titeln. Om titeln inte beskriver sidan som man har besökt så bra så betyder det att tillverkaren av sidan har slarvat.

Menyraden - Communicator

  1. Om man väljer Communicator på menyraden så kan man sedan starta de olika programmen som nämndes ovan under rubriken Menyraden - Visa - Flytande komponentfältet.

  2. Om man klickar på Bokmärken (Bookmarks) så kan man där välja Lägg till bokmärke (Add Bookmarks). Du väljer att lägga till ett bokmärke när du har kommit till en sida som du absolut vill kunna återvända till. När du har lagt till ett bokmärke så ser du nästa gång du klickar på (Bokmärken) Bookmarks detta bokmärke och kan klicka på det för att komma till sidan för bokmärket. Välj att lägga till ett bokmärke för den sidan som du nu tittar på.

  3. Välj sedan att gå in och titta på bokmärken (bookmarks) igen. Längst ner ser du titeln på just den sidan och du kan klicka på titeln för att gå till denna sida. Eventuellt får inte hela titeln plats. Det kan också vara så att du har så många bokmärken att det längst ner står Fler bokmärken (More Bookmarks). Klicka då på Fler bokmärken (More Bookmarks) och gå sedan längst ner för att finna ditt senaste bokmärke.

  4. Välj nu Redigera bokmärken (Edit bookmarks). Nu kan du redigera bland dina bokmärken. Gå längst ner till det senaste bokmärket. Markera detta och ta sedan bort det genom att klicka på Delete-knappen på tangentbordet eller genom att klicka på höger musknapp och välja Ta bort (Delete Bookmark).

  5. Välj nu Redigera bokmärken (Edit bookmarks) igen. Titta på menyraden överst. Här kan du under File välja att spara den bookmärkesfil som du just nu använder på en diskett för att ta med den hem. Filen kan öppnas som en webbsida i Netscape.

  6. Man kan också i Redigera bokmärken (Edit bookmarks) under Arkiv (File) välja Öppna bokmärkesfil (Open Bookmarks File) och öppna en bokmärkesfil som man har haft med sig.

  7. I Netscape 4 hittar man Historik (History) direkt under Communicator men i Netscape 4.5 måste man först klicka på Verktyg (Tools). Om programmet kraschar dvs plötsligt slutar att fungera så kan man om man väljer History få fram de senaste sidorna som man har besökt. Man kan bl.a. se hur lång tid det har gått sedan man besökte olika sidor och på den vägen lättare hitta det som man letar efter. Hur länge history-sidorna ligger kvar kan man ställa in. Läs mer om detta ovan.

  8. I Netscape 4 hittar man Fönster (Window) direkt på menyraden men i Netscape 4.5 måste man först klicka på Communicator och sedan välja fönster (Window). Då kan man se hur många fönster av programmet som man har öppna samtidigt.

Menyraden - Help

  1. Klicka på Hjälp (Help) på menyraden. Tidigare på den här sidan har du läst om hur man här kan se vilken version av programmet som man använder samt var man kan hämta mer information om hur programmet fungerar.

  2. Välj Om instickningsprogram (About Plug-ins). Här kan man se vilka plug-ins eller instickningsprogram som är installerade.

Verktygsfältet Navigator

  1. Verktygsfältet Navigator som man hittar direkt under menyraden innehåller knappar för de allra viktigaste verktygen. Från vänster finns följande:

  2. Föregående (Back) - Klicka på Back och du kommer tillbaka till den sidan som du såg innan du gick till den sidan du nu är på.

  3. Nästa (Forward) - Klicka på Forward och du kommer tillbaka till den sidan som du såg innan du klickade på Back.

  4. Ladda om (Reload) - medför att man laddar hem sidan igen från servern.

  5. Hemsida (Home) - Klicka på Home och du kommer till startsidan som du också kommer till när programmet startas.

  6. Sök (Search) - Man kommer (ibland går det långsamt) till sidor som Netscape erbjuder för sökning.

  7. Guide (Guide) - Om man klickar här så kommer man till Netscape Netcenter dvs Netscapes portal (startplats) på Internet.

  8. Skriv ut (Print) - fungerar som i de flesta program och ger möjlighet att bestämma hur mycket som ska skrivas ut.

  9. Säkerhet (Security). Om man klickar på säkerhet så får man information om säkerheten när man använder Netscapes olika program.

  10. Avbryt (Stop) - Man klickar här när man vill avbryta hämtandet av en webbsida

Verktygsfältet Adress

  1. Om man klickar på (Bokmärken) Bookmarks så kan man där välja Add Bookmarks. Du väljer att lägga till ett bokmärke när du har kommit till en sida som du absolut vill kunna återvända till. Mer information finns på annan plats på den här sidan.

  2. Adress (Netsite eller Location) är fältet där man anger URL-adressen. När man börjar skriva en adress, försöker Netscape att gissa resten med utgångspunkt från tidigare besökta sidor i mappen History. Mer information om URL-adresser finns i kapitel 6.

Privat verktygsfält

  1. Här finns länkar till olika webbplatser. Fältet är egentligen till för att man ska skapa egna knappar till platser som man besöker ofta dvs fältet innehåller bokmärken som bilder.

Höger musknapp

  1. Ett alternativ till att använda menyraden och verktygsfälten är i de flesta Windowsprogram att klicka på höger musknapp. Genom att klicka på höger musknapp kan man beroende på var man befinner sig precis som när det gäller andra Windowsprogram få fram de verktyg eller funktioner som är användbara i den situation som man för tillfället är i. Testa att klicka på höger musknapp på olika platser som du ser på bildskärmen.

  2. Om man använder MacIntosh så brukar samma funktioner som fås fram (fönster som öppnas) med höger musknapp i Windowsversionen av  programmet kunna fås fram genom att man istället håller nere musknappen en liten stund.

Mer information

Browser Central hos Netscape och på Netscapes svenska webbplats finner man mer information om de olika programversionerna.


Denna sida uppdaterades senast 01-09-22 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

© 1998, 1999, 2000, 2001 Tommy Maltell