Datorer, Internet och sökning
en kurs av Tommy Maltell


Kapitel 8 - Ämneskataloger

Det finns mängder av ämneskataloger och de viktigaste finns det länkar till dels direkt på Skolornas portal under punkt D men det finns också fler länkar på en särskild sida. I det här kapitlet redogör jag för några av dessa.

Internationella kataloger

När man vill söka mer hierarkiskt efter ett ämne och därefter ett delämne osv så brukar man använda ämneskataloger eller ämnesordnade kataloger (directories). Ämneskataloger gjorda av människor är lämpliga att använda när det man söker efter inte är något udda utan något som det borde vara vanligt att många söker efter. Ämneskatalogerna har då med stor sannolikhet redan letat rätt på de bästa platserna som innehåller den typ av fakta/information som du letar efter. 

Yahoo är sedan gammalt en webbplats med väldigt många besökare och den mest kända ämneskatalogen med (i augusti 2000) 1,5-1,8 miljoner länkar i sin katalog. Yahoo samarbetar med Google. Yahoo använder i första hand sin egen databas men också Google som en sekundär databas.

LookSmart har också en stor katalog med c:a 2,5 miljoner länkar. Många fler än vad som vet om det använder LookSmarts ämneskatalog. De som t.ex. använder MSN Search använder egentligen LookSmarts kataloger.

Open Directory Project som har ca 36 000 medarbetare är när detta skrivs den största ämneskatalog med 2,6 miljoner länkar som också används av Netscape och  Lycos Webguides och flera andra platser. Open Directory kallades tidigare NewHoo. Läs mer om Open Directory Projekt på projektets egen informationssida.

Övning: På sidan Search Engine Alliances Chart kan man läsa om hur företagen samarbetar för att skapa portaler. Vilka sökplatser använder egentligen Look Smart och Open Directory för Main results och för some results?

About fungerar inte riktigt som en traditionell ämneskatalog men är en mycket intressant plats med mer än 600 medarbetare som erbjuder många intressanta länkar men samtidigt en hel del egen information. Därför kan About många gånger vara bättre än en vanlig ämneskatalog som bara har väldigt kort information till sina länkar. 

Övning: Gå till About och gå in på ett område som du själv är intresserad av och undersök hur mycket information som finns.

Flertalet  av webbplatserna som erbjuder sökmotorer erbjuder också ämneskataloger t.ex. Excite. Genom att de samarbetar så framstår de flesta sökmotorer och ämneskataloger mer som portaler än som enskilda ämneskataloger eller sökmotorer.

Så som nämns redan i kapitel 7a kan man på sidan Directory Sizes hos Search Engine Watch bl.a. se vilka stora internationella ämneskataloger som finns och hur stora de är.

På sidan Search Engine Reviews, Ratings and Tests kan man läsa om platser som undersöker vilka platser/sökplatser som är de mest besökta på World Wide Web.

Övning: Gå nu till Yahoo. Yahoo är en kommersiell sida. Du kan alltså i Netscape om du inte har någon snabbt tillgänglig länk bara skriva yahoo i adressfältet. Klicka sedan på countries och sedan Switzerland, Cities och Geneva och du har hittat olika länkar till den här staden. Om du hade sökt efter Geneve med hjälp av en sökmotor så hade du fått många fler träffar men i Yahoo hittar du de mest väsentliga.  Gå nu vidare och välj någon intressant sida.

Övning: Man kan vid framtida sökningar ha nytta av att veta mer om hur Yahoo har byggt upp sitt system av kataloger. Gå därför till Yahoos hjälpsida. Välj där att läsa i Directory Basics. Gå sedan neråt i de olika kategorierna som man hittar från ingångssidan och försök lära dig lite vad man hittar under de olika huvudkategorierna.

Man kan söka i Yahoo. Som huvudalternativ så söker man bland de katalogiserade länkar som är Yahoos stora tillgång. Man kan gå ner i hierarkin och då söker man bara i den delmängd som man befinner sig i. 

Övning: Jämför nu genom att gå till Science eller Social Science. Undersök därefter vad som finns inom ditt eget ämnesområde. Sök efter något när du befinner dig i ditt eget ämnesområde. Ändra då först i Search  från all of Yahoo till just this category . Gå till Mathematics och sök efter Internet. Jag fick vid sökning i hela Yahoo mer än 19000 träffade sidor medan en sökning under ämnet Matematik enbart gav 59 träffar.

Övning: I Yahoo kan man också hitta information om sökmaskiner och andra ämneskataloger på Internet. Välj i Yahoo´s ämneskataloger först Computers and Internet och sedan World Wide Web. Välj där Searching the Web.... Välj först Search Engines and Directories och finn länkar till andra ämneskataloger.

Övning: Britannica är en mycket bra plats som erbjuder dels information från sitt stora lexikon och dels ämneslänkar. Gå dit och leta efter något som du är intresserad av.

Övning: Google Web Directory är en relativt ny ämneskatalog som erbjuder Open Directorys ämneskatalog men man har sina egna metoder för att använda den. Gå dit och leta efter något som du är intresserad av.

Övning: WWWomen har en ämneskatalog speciellt för kvinnor. Gå dit och undersök några rubriker och några av länkarna.

Övning: Det finns fler ämneskataloger på Skolornas Portal. Gå dit och undersök någon av dem.

Kataloger för svenska webbsidor

Det finns idag flera ämneskataloger för Sverige. De kanske vanligaste är Sunets WWW-katalog, Yahoo i Sverige, Evreka, Spray, Svesök hos Kungliga biblioteket, Mölndals Stadsbibliotek och Catweb. Det finns också en del viktiga svenska startplatser som inte riktigt är uppbyggda som ämneskataloger. Jag redovisar dessa här ändå eftersom de är viktiga att känna till. Jag tänker då närmast på Inetmedia och Sverige Direkt som kanske mer hör hemma i kapitel 10. Längre ned på den här sidan nämner jag också några bra mindre ämneskataloger/länklistor som är intressanta för lärare och elever.

Sunets WWW-katalog var den första katalogen över svenska sidor. Om man vill vara med i katalogen måste man själv anmäla sig och lämna de upplysningar om webbsidan/webbplatsen som ska finnas i basen. 

Övning: Gå till Sunets katalog. Här kan man leta hierarkiskt eller söka efter en sida. Välj Regional anknytning och sedan Jönköping. Då hittar man en del länkar till sådana lokala företag och organisationer som själva har registrerat sig. Om man istället vill hitta mer privata sidor så väljer man från början Personliga sidor och sedan, Jönköpings län och Jönköping.

Tjohoo Sverige erbjudar länkar länsvis. T.ex. finns Tjohoo Jönköping med många länkar inom Jönköpings län. För Jönköpings kommun finns flertalet länkar.

I kapitel 7 nämndes Evreka som numera ligger hos Passagen. Evreka erbjuder också ämneskataloger som tidigare fanns hos Kvasir.

Yahoo i Sverige som nämndes ovan kommer troligen att bli en stor konkurrent till ovannämnda svenska kataloger. Den innehåller ingen översättning av Yahoo i USA utan är en katalog för svenska webbplatser på svenska. 

Övning: Gå nu in och undersök Yahoo i Sverige. Välj Informationscentrum längst ned på sidan. Gå sedan till Företagshistoria och läs om Yahoos historia och därefter till Yahoo steg för steg. Läs lite om hur Yahoo fungerar.

Svesök hos Kungliga biblioteket är  en söktjänst och länkkatalog för svenska webbsidor och webbplatser på Internet. Dessutom är Svesök tänkt att fungera som en nationalbibliografi över den svenska delen av Internet och som ett redskap för att katalogisera webbplatser och webbsidor. Tjänsten är icke-kommersiell och gratis att använda. 

Övning: Gå till Svesök och orientera dig. Ämneskatalogen innehåller utvalda länkar. Klicka gärna på Information och läs Svesöks egen information.

Många vanliga bibliotek har också gjort ämneskataloger i den ordning som man är van vid på biblioteken. Mölndals Stadsbibliotek  har när detta skrivs troligen de bästa länkarna. Det finns naturligtvis alternativ och Mölndals Stadsbibliotek har naturligtvis en speciell sida med länkar till andra, som de kallar det, Internetkataloger

Övning: Gå till den senaste nämnda sidan för att upptäcka och prova flertalet ämneskataloger t.ex. för skolan.

Om du inte har besökt Mölndals Stadsbiblioteks webbplats tidigare så går du nu dit. Annars går du till Linköpings Universitetsbibliotek. Sök där inom något område.

Inetmedia är en annan bra plats. 

Övning: Gå dit och välj sedan Massmedier. Välj sedan Radio och TV och orientera dig om vad du kan hitta.

Företaget IT-kompetens som har gjort Svenska Sidor Online har också gjort sidan The Nordic Pages.

Från Sverige Direkt hittar man allt inom det offentliga Sverige t.ex. alla kommuner. 

Övning: Gå dit och försök hitta någon kommun.

Spray sök är en annan ämneskatalog för svenska sidor. Spray ägs numera av Lycos. Spray fick mycket bra betyg (3:e plats) i Internetguidens (Nr 11 Januari 2001) artikel "Sveriges 50 bästa sajter".

En ny svensk portal är Leta.se Här finns en snabbguide till Sveriges 300 mest besökta sidor indelade i kategorier. Letas idé är att istället för att erbjuda tusentals länkar till sidor av skiftande kvalitet ge dig Sveriges bästa länkar inom de mest populära sökkategorierna. 

Övning: Gå nu in och orientera dig på Letas webbplats.

CatWeb är en intressant ganska ny svensk ämneskatalog.

Uppkopplat hos tidningen Internetworld erbjuder recensioner av olika webplatser. Detta är recensioner som ursprungligen har gjorts i olika nummer av Internetworlds pappersupplaga.

Några mindre svenska ämneskataloger/länklistor som vänder sig speciellt till lärare är:

  1. Skolverkets länkskafferi
  2. Skolsidan
  3. Ribbaskolans högstadiums länkar -Grattis till ett fint arbete
  4. Den digitala läroboken i Staffanstorp
  5. Tycho Braheskolans ämneslänkar
  6. Sigtunaskolans kunskapslänkar
  7. Annas länkburkar

Övning: Undersök nu vilka länkar man kan hitta i Skolverkets länkskafferi. Om du känner till länkskafferiet innan så väljer du någon av de andra platserna.

Skolverket upplyser också om fler platser med länkar lämpliga för lärare.

Jag har själv gjort en del länkar inom bl.a. olika ämnesområden. Du hittar dem från IT-pedagogens ingångssida. De länkar som är indelade efter skolämnen finns under rubrik M. I de allmänna sökövningar som jag     presenterar i kapitel 32 och 33 kommer man att ha nytta av att kunna hitta dit.

Många sökplatser är speciella och räknas därför ej som ämneskataloger. I kapitel 10 finns många exempel på sådana platser.  Ett exempel när det gäller kartor är Mapquest som bara blir bara bättre och bättre. Man hittar nu även mycket små platser över hela världen och man kan gå ned på gatunivå i också många mindre städer. Testa gärna - klicka först på Maps.


Denna sida uppdaterades senast 01-09-20 av
tommy.maltell@pb.edu.jonkoping.se

Länkar:
Kursens ingångssida
Kapitel:  0 1 2 3a 3b 3c 4 5a 5b 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20a 20b 21a 21b 21c 21d 21e 21f 21g 21h 22a 22b 22c 23 26 30 31 32 33 37   
Skolornas portal

© 1998, 1999, 2000, 2001 Tommy Maltell