Rubriken liksom bilden som visar världsmästaren i renju, Norihiko Kawamura, har centrerats med elementet CENTER.
Nu visas samma stycke igen utan NOBR dvs radbrytningen bestäms av storleken på fönstret eller av inställningarna av utskriften.
Den här texten fortsätter hela tiden åt höger utan att någon radbrytning kommer att ske. Den här texten visas ej vid utskrift.
Man kan också använda "non-breaking-space" teckenkoden för att undvika radbrytning mellan två ord.
Med WBR mitt i ett ord kan man tala om att ordet får delas upp just här om det är nödvändigt. I exemplet nedan finns det ett <WBR> mellan cacheminnes och inställningarna. Ändra nu på fönstrets bredd så att en radbrytning sker.
I en Web-läsare måste man ibland rensa cacheminnet.
Det gör man under cacheminnes
I en Web-läsare måste man ibland utöka cacheminnet.
Då måste man veta var man hittar cacheminnes
I nedanstående mening ligger WBR inne i NOBR i samma mening som ovan så att det blir en radbrytning i alla fall i meningen inne i NOBR, men jag har själv bestämt var radbrytningen skall ske.
Ibland kan det se lite olika ut på bildskärmen jämfört med vid utskrift. Ibland visas DISK som en fylld cirkel, CIRCLE som en ofylld ruta, och SQUARE som en fylld ruta. Exempel:
Man kan ändra utseendet på numreringen. Normalt gäller vanliga tal. Man kan ändra till följande fyra typer:
På den här sidan har följande element och attribut
använts:
HTML, HEAD, TITLE, H1, BR, P, A HREF, A NAME, I, BODY BGCOLOR, CENTER,
IMG SRC, BLINK, NOBR, WBR, UL TYPE, OL TYPE START.
Spara nu sidan som sidan9a.htm. Ta bort centreringen av rubriken och bilden. Centrera något annat på sidan. Ändra på bakgrundsfärgen liksom färgerna för texter och länkar. Låt någon annan text blinka. Experimentera genom att ändra på TYPE och START i de olika listorna. Jämför hur listorna ser ut på bildskärmen och vid utskrift.
Studera sedan återigen ett exempel och försök att åstadkomma en liknande sida. Studera sedan dina märken och jämför dem med märkena i exemplet. Gå alltså till Exempel 2. När du försöker göra en sida som så mycket som möjligt liknar Exempel 2 så föreslår jag att du först skriver ut Exempel 2 och att du därefter startar med texterna i Exempel 2 utan märken (koder). Då behöver du inte skriva in alla texterna utan du behöver bara lägga till de märken (koder) som fattas.
Exempel 3 ser ut som Exempel 2 men där används en tabell för att visa den undre bilden till vänster om texten.
När du är färdig med övningen går du vidare till nästa sida.
Länk till registret.
Praktisk snabbkurs i HTML. Version 96.4 - April-96.
© 1996 Tommy Maltell