Dreamweaver MX - Övning 48b

Övningen kräver att man har möjlighet att använda PHP och MySQL
(Om server, databas mm inte stämmer med dina uppgifter så byter/ändar du på det som behövs)

I den här övningen så ska du testa några "skripts" som du kan hämta på nätet. Det förväntas att du har gjort uppgift 48a. Du gör övningarna på samma sätt som uppgifterna i uppgift 48a med de eventuella ändringar som anges nedan.

CST-Calendar

  1. Det första du ska hämta är en mycket enkel kalender. Tyvärr har just den här kalenderns upphovsplats försvunnit från nätet åtminstone tillfälligt. Därför får du tills vidare hämta den på den här kursplatsen. Hämta alltså filen cst-calendar-1.2.tar.gz. Zippa upp den med Winzip.
  2. När det gäller CST-calendar behöver du precis som i övning 48:1, 2, 3 liksom vad gäller flertalet av fallen nedan bara lägga in login, lösenord mm viktiga data i en enda fil. Övriga PHP-filer hänvisar sedan till denna fil.
  3. När det gäller CST-calendar så är det bara i filen config.php3 som du behöver lägga in dina egna uppgifter. Här ska du också ange tabellens namn. Välj almanacka som tabellnamn.
  4. Du måste skapa en tabell i din databas. I filen table_format.txt finns det en text som du behöver köra i phpMyAdmin. Det namn på tabellen som du anger i filen config.php3 måste stämma med namnet som i texten i filen table_format.txt. Ändra alltså i filen table_format.txt ordet tablename till almanacka.
  5. Ii phpMyAdminMan kan göra på två sätt. Börja med att klicka på din databas så att du ser dina tidigare tabeller. Välj sedan att under texten "Eller Textfilens plats :" att bläddra fram till filen table_format.txt och klicka sedan på Kör.
  6. Ett alternativ är att kopiera texten i filen table_format.txt fr o m CREATE t o m slutet av texten. Klistra sedan in texten i rutan under texten "Kör SQL-fråga" och klicka sedan på Kör.
  7. Oavsett metod så skapas tabellen almanacka och sedan är det bara att skicka in hela mappen som skapades när du zippade upp filen "cst-calendar-1.2.tar.gz" på din webbplats.
  8. Testa med att lägga in något. Testa sedan med att ändra lite i denna din information. Testa slutligen med att ta bort din information.
  9. Testa med att ändra i filen header.php3 så att du får en annan rubrik. Testa med att göra en del andra ändringar som passar dig.
  10. Det finns mängder av kalendrar på nätet. T ex erbjuder Hotscript mer än 50 olika varianter. Klicka på länken och undersök vad som finns. Det finns enkla kalendrar men också väldigt avancerade sådana och många, även avancerade, är gratis.

Quizv

  1. Quizv erbjuder ett enkelt test i form av en enkel tipskupong. Hämta Quizv genom att gå till Hotscripts webbplats ingångssida. Här ser du vilka mängder av scripts som erbjuds. Gå vidare genom att välja "PHP" och sedan "Scripts and Programs". Här får du en överblick över vilka olika kategorier som finns. Du kan senare gå tillbaka hit och undersöka närmare t ex gällande kategorin Education.
  2. Välj nu "Tests and Quizzes" och sedan "PHP-MySQL-Quiz". Klicka på Download och sedan väljer du att läsa på sidorna som det finns länkar till höger: insstructions, tutorial page 1-5. Besök gärna också Demo-sidorna. Ladda sedan ner filen "quizv1.0.zip" och zippa sedan upp den. Följ instruktionerna som du nyss läste och försök göra ett eller flera egna test. Om du får problem med att förstå hur det hela fungerar så gå tillbaka till sidorna "tutorial page 1-5".
  3. I filen quiz1.php anges i vilken ordning som frågorna ska presenteras. Ändra där till "order by rand()" t ex "SELECT * FROM $table order by rand()" så blir det varje gång slumpen som avgör ordningen på frågorna.

phpFormgenerator

  1. Testa först demon phpFormgenerator. Den här demon finns på den egna webbplatsen hos SourceForge. Ladda ner scriptet och försök få det att fungera.
  2. Gör ett formulär som skapar en tabell i din databas när någon använder formuläret. Uppgifterna som registreras i formuläret skall dels skickas till dig via e-post och dels ska de hamna i tabellen i din databas.
  3. Gör ett formulär från vilket du kan ladda ned filer. Begränsa väsentligt storleken på de filer som kan laddas ned. Uppgiften om filens nya namn och plats på serverns skall dels skickas till dig via e-post och dels ska de hamna i tabellen i din databas. Vilket namn får den nedladdade filen.
  4. Var försiktig i verkligheten när det gäller att erbjuda nedladdandet av filer. Det kan innebära en säkerthetsrisk att låta vem som helst ladda ned filer t ex en php-fil om vederbörande vet i vilken mapp filen hamnar och vad den heter efter nedladdandet.

Undersök vad olika webbplatser erbjuder

  1. Det här är ju bara en enkel modell för att göra test. Gå tillbaka till "Tests and Quizzes" och undersök vad som erbjuds. Undersök också kategorin "Education" eller någon annan kategori som intresserar dig.
  2. Om tiden medger det så försöker du nu själv att ladda ned något lämpligt och användbart. Välj dock inte något som är alltför stort. Det kan du göra senare när du är mer van. Ju större och ju mer komplicerat ju mer tid måste du normalt lägga ned på att förstå allt och få allt att fungera.
  3. Välj ytterligare något från Hotscript att testa.
  4. Testa också om du kan hitta något intressant hos The PHP Resource Index.
  5. Undersök vad som erbjuds hos
    1. PHP.net - PHP:s originalplats
    2. PHP-portalen (på svenska)
    3. PHP Builder
    4. About: PHP
  6. Läs lite i PHP-manualen på engelska. Läs åtminstone introduktionen på svenska.
  7. Gå in och läs några inlägg i Google Groups: PHP
  8. Välj att undersöka fler länkar på ingångssidan till kapitel 48.
  9. Testa olika scripts och idéer som du har fått genom dina undersökningar av olika webbplatser.

Den här sidan uppdaterades senast 2003-03-25 av tommy.maltell@edu.jonkoping.se